Medunjanin pred sudom rekao da nije kriv za planiranje terorističkog napada

Bh. imigrant u SAD Adis Medunjanin, optužen da je kovao zavjeru da napadne sustav podzemne željeznice u New Yorku, izjasnio se tijekom kratkog pojavljivanja pred federalnim sudom da nije kriv.

Još nije određen datum početka suđenja Medunjaninu koji je uhićen početkom godine, a njegovi odvjetnici su najavili da će se boriti protiv optužbi.

“Nitko ne bi trebalo izvoditi zaključke o onome što se stvarno dogodilo prije samog suđenja”, rekao je jedan od Medunjaninovih odvjetnika.

Medunjanin (26) i ranije se izjasnio da nije kriv po optužbama koje ga terete da je, zajedno s dvojicom bivšim školskim kolegama, porijeklom iz Afganistana – Nadžibulahom Zazijem i Zareinom Ahmedzajem – namjeravao izvesti tri koordinirana samoubilačka napada na stanicu podzemne željeznice na Menhetnu.

I Zazi i Ahmedzaj su prilikom izjašnjavanja o krivici priznali da su željeli da se osvete zbog američke agresije na arapski svijet i tako postanu mučenici.

Istražitelji su u međuvremenu preinačili optužnicu protiv Medunjanina, jer su došli do saznanja da je zavjera trojice bivših školskih kolega uključivala i visoko rangiranog operativca Al Qaide – Admana Šukridžumaha.

Medunjanin je novom optužnicom optužen i za povezanost sa Al – Qaidom. Tužitelji tvrde da je Šukridžumah regrutirao 2008. ta tri mladića, koji su bili obučavani u jednoj plemenskoj regiji u Pakistanu, pod kontrolom ekstremista.

Oni su Šukridžumaha i još trojicu figura iz Al – Qaide imenovali kao optužene, koji su u bjekstvu.

Kako je u svom jučerašnjem izvještaju navela agencija AP, Šukridžumah je šef globalnih operacija Al – Qaide – što je funkcija koju je  svojevremeno obavljao Halid Šeih Muhamed – idejni vođa napada na SAD 11. rujna 2001.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*