Meholjić: Alija bio spreman žrtvovati 5.000 muslimana iz Srebrenice za NATO intervenciju

Hakija Meholjić, jedan od protagonista filma “Srebrenica – izdani grad”, izjavio je da, iako film još nije gledao, stoji iza svake riječi koju je izgovorio tom i svakom drugom prilikom o temi “izdaje Srebreničana”.

Kako prenosi agencija Srna, ovaj film izazvao je žestoka i negativna reagovanja bh. dijaspore, ali i diplomatskih političkih krugova BiH, a najviše bure izazvale su riječi baš ovog Srebreničanina koji je, pored ostalog, prenio sadržaj razgovora o sudbini Srebrenice koji je sa delegacijom iz tog grada imao kod bivšeg bošnjačkog  lidera Alije Izetbegovića.

– Kod Alije smo bili u rujnu 1993. godine. O tome zna i srpska vojska, a nismo otišli tek tako, već u organizaciji UNPROFOR-a, helikopterom. Zbog našeg posjeta Izetbegoviću zaustavljena su tada bila i borbena djelovanja oko Sarajeva. To je sve gola istina, pa svjedočanstva koja sam dao tada i u drugim prilikama dok je Alija bio živ, pouzdana su da pouzdanija ne mogu biti, kazao je Meholjić za beogradske “Večernje novosti”.

Meholjić dodaje da nikada ne može zaboraviti Izetbegovićeve riječi: “Imam ponudu od Clintona da četnici uđu u Srebrenicu”, nakon čega je dodao da će “četnici poklati 5.000 muslimana i onda će biti intervencija NATO-a na srpske snage širom BiH”.

– Ja sam skočio i rekao mu: ‘Ti si lud. Ti na klanjanje ideš, a ja ne znam što će biti sutra sa mnom’. Znam da je nepojmljivo što o ovome javno govorim, prijetila mi je i opasnost da budem ubijen, ali tako je bilo, kaže Meholjić.

On je istaknuo da je druga ponuda od Alije bila zamjena Srebrenice za Vogošću, a u to vrijeme Haris Silajdžić i Momčilo Krajišnik crtali su kartu na sarajevskom aerodromu, što se kasnije saznalo.

“Rekli smo mu da mi nemamo pravo odlučivati u ime naroda ni o kakvoj zamjeni teritorija”, ističe Meholjić.

Meholjić, koji je sada službenik u opštini Srebrenica, kaže da od istine ništa nije ljekovitije. Ne shvaća zašto ona bilo kome smeta, kada ju je on saopćio znajući s kakvim sve rizicima može biti suočen.

U vrijeme ratnih djelovanja, kaže za “Novosti”, nije bio u Srebrenici, već je došao “poslije demilitarizacije, kada je proglašena za zaštićenu zonu UN, i postao načelnik Policijske postaje”.

“Činjenica je, čista kao sunce, da smo mi Srebreničani izdani i od međunarodne zajednice i od Alije, što, međutim, ne umanjuje odgovornost onih koji su počinili stravičan zločin”, precizira Meholjić.

Norveški dokumentarni film ”Srebrenica – izdani grad”, koji je prikazan na norveškoj i švedskoj televiziji, bit će emitiran i na danskoj televiziji, a izazvao je pritiske  dijela bošnjačko-muslimanske zajednice u toj zemlji na švedski Javni servis SVT.

1 Comment

  1. Muslimani uskoro ce svatiti kakvu prljavu poitiku vodio Alija Izatbegovic. Zalosno a istinito. U bosni i Hercegovini nebi bilo rate da je Alije razumno vodio politicki program. Slicno tome sada vodi Lagumdijic. Kod to sve vode Muslimanska politicka elita. Zele nesto ostvariti sto je nemoguce u Bosni i Hercegovini.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*