Merdžo na izdržavanju zatvorske kazne

merdzojJosip Merdžo, bivši glavni tajnik HDZ-a 1990., predao se dobrovoljno na odsluženje kazne zatvora u mostarkom Kazneno-popravnom zavodu, objavio je Dnevni list. Merdžo se, kako je Dnevnom listu potvrdio predsjednik Općinskog suda u Mostaru Marin Zadrić, javio nadležnima za odsluženje kazne u trajanju od godinu dana, koju je njemu i županijskom ministru MUP-a Draganu Mandiću još 2006. Županijski sud u Mostaru izrekao zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti. Merdžo je proglašen krivim što je kao predsjednik Vlade HNŽ-a potpisiao ugovor sa zaštitarskom tvrtkom Redarstvenik u prosincu 1999., temeljem kojeg je iz županijskog proračuna ovoj tvrtki mjesečno izdvajano 66.000 maraka. Redarstvenik je, prema presudi izabran na prijedlog županijskog ministra MUP-a Dragana Mandića, koji je i zaključio sporni ugovor i to iz razloga što su u njoj mahom zaposleni policajci koji su ostali bez posla u županijskom MUP-u.
U obrazloženju presude navedeno je da, u skladu sa zakonskim odredbama, županijska Vlada ne može raditi i donositi odluke osim na sjednici, a u konkretnom slučaju odluka je donesena na svojevrsnoj koordinaciji hrvatskih ministara, bez sudjelovanja njihovih bošnjačkih kolega. Ocjenjeno je da su se hrvatski predstavnici u vlasti za zbrinjavanje hrvatskih policajaca morali osigurati kroz sustave institucija, a ne izvan zakona. Odluka da se privatnoj zaštitarskoj tvrtki “Redarstvenik” dodjeli posao čuvanja Vlade HNŽ-a je ocijenjena nezakonitom, jer taj posao sukladno zakonskim rješenjima trebao obavljati isključio županijski MUP.
Presudu Županijskog suda potvrdio i Vrhovni sud Federacije BiH. Merdžo je bio uložio molbu za odgađanje odsluženja kazne, ali je ona odbijena, nakon čega se javio na odsluženje kazne.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*