Merkel u Beogradu: Ako želite u EU, riješite probleme s Kosovom

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak, nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, kako Njemačka želi Srbiju unutar Europske unije, ali i da se od Srbije očekuje napredak u dijalogu s Kosovom.

“Moja poruka ovdje u Beogradu glasi: mi želimo Srbiju u EU, mi smo čvrsto uvjereni da je Srbiji mjesto u EU i uvjereni smo da je miran zajednički život u Europi jedino moguć kada su sve zemlje Zapadnog Balkana članice EU”, istaknula je njemačka kancelarka.

Podsjetivši na to da se ponekad postavlja pitanje: “Da li nas zaista žele ili samo postavljaju nove prepreke?”, Merkel je kazala kako je zbog toga toliko važno da je Hrvatska uspjela na putu ka članstvu u EU jer se može reći da to nije točno i da EU zaista želi svaku pojedinačnu zemlju.

Proces približavanja EU ovisi o napretku po kriterijima koji postoje za pristupne pregovore, rekla je Merkel te istaknula da zato i vidi “dobre šanse za Srbiju”.

Također je istaknula da, aliko Srbija želi postići status kandidata za članstvo u EU, to znači da ona treba obnoviti dijalog s Kosovom i postići rezultate u tom dijalogu, zatim omogućiti da misija Eulex radi u svim djelovima Kosova i pomoći da se ukinu paralelne strukture, a ne da se uspostavljaju nove.

Blic u svom izvješću precizira kako “Merkel inzistira da Srbija napusti administrativne strukture koje i dalje djeluju na sjeveru Kosova, kao što su pošte, škole i općinske administracije”.

Mediji navedene uvjete više-manje tumače kao zahtjev Beogradu da prozna Kosovo. Drugim riječima, Merkel je priznanje Kosova postavila kao osnovni preduvjet za dobivanje statusa kadidata za članstvo u EU.

AFP navodi da su uvjeti koje je postavila njemačka kancelarka gorka pilula za Srbiju, koja se nadala da će ovogodišnja izručenja osumnjičenih za ratne zločine Haaškom tribunalu, uz političke reforme, biti dovoljna da Beograd bude prihvaćen kao kandidat za EU.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*