Merkel u Hrvatskoj počinje turneju zemljama regije, zašto je zaobišla Sarajevo?

Njemačka kancelarka Angela Merkel, na čelu brojnog izaslanstva, u ponedjeljak stiže u službeni posjet Hrvatskoj. Kako je priopćeno iz hrvatske vlade, nakon svečanog dočeka ispred Banskih dvora, kancelarka Merkel upisat će se u Zlatnu knjigu. Potom će razgovarati s premijerkom Jadrankom Kosor nasamo, nakon čega slijedi sastanak izaslanstava. Nakon toga je predviđena konferencija za novinare te svečana večera. Njemačku kancelarku prije toga primit će predsjednik Ivo Josipović.

Njemačka je bila prva članica Europske unije koja je priznala neovisnu Hrvatsku, a angažman tadašnjega kancelara Helmuta Kohla i ministra vanjskih poslova Hans-Dietricha Genschera uvelike je pridonio da Hrvatska bude prihvaćena kao novi međunarodni čimbenik. Njemačka je Hrvatskoj jedan od najvažnijih vanjskotrgovačkih partnera, također vodi i po izravnim ulaganjima, turističkim posjetima, financijskoj i bankovnoj suradnji te tehničkom razvoju.

Njemačka je, nakon Italije, drugi po veličini trgovinski partner Hrvatske s ukupnim iznosom od oko 2,6 milijarda eura. Mjereći po izravnim inozemnim ulaganjima, Njemačka među inozemnim partnerima Hrvatske zauzima treće mjesto, iza Austrije i Nizozemske. Od 1993. do drugog kvartala 2010. njemačka su poduzeća u Hrvatskoj uložila više od 2,7 milijarda eura.

Kancelarka Merkel nakon Zagreba će otputovati u Beograd. Uoči posjeta pozvala je Beograd da obnovi dijalog s Kosovom. Zemlje na Balkanu moraju imati volju za suradnju sa susjedima i mirno rješavanje sukoba te se međusobno poštovati. Neće biti europske perspektive ako svi ne poduzmu napore, iako su ožiljci prošlosti još duboki i teški, navela je u tjednoj videoporuci.

Istodobno s najavljenim posjetom Merkel Hrvatskoj i Srbiji, a zatim i Crnoj Gori, komentatori u Bosni i Hercegovini se bave analizama zbog čega njemačka kancelarka tijekom svoje mini-turneje zemlja područja neće posjetiti i Sarajevo, tim više što se upravo Merkel ne tako davno snažno angažirala na rješavanju bosanskohercegovačke krize – nastojeći kroz susrete s bh. liderima koji su pozivani u Njemačku ohrabriti postizanje kompromisa u BiH.

Uglavnom se smatra da je Merkel «zaobišla» Sarajevo zbog toga što u BiH još nema državne vlade formirane sukladno rezultatima izbora održanih još u listopadu prošle godine. No, u komentaru sarajevskog «Dnevnog avaza» iznosi se još jedan zanimljiv pogleda na ovu stvar:

...Svi znaju, samo ne i u Sarajevu, od kolikog bi značaja bilo organizirati dolazak njemačke kancelarke. Umjesto što su Merkel vazalski pohodili u Berlinu, odmah nakon izbora prošle jeseni, Tihić i Izetbegović trebali bi se zapitati što radi “njihova” diplomacija u Njemačkoj i šire. Nažalost, BiH ne samo da nema vladu već odavno nema ni diplomaciju!

Kada se i ako se u BiH bude dogodio legalni i politički obračun s domaćom korupcijskom hobotnicom, po uzoru na razračunavanje sa Sanaderom u Hrvatskoj, onda se i bh. diplomacija mora pročešljati iz temelja. Neka nedolazak Merkel u Sarajevo posluži kao podsjećanje na taj nezaobilazni posao!

1 Comment

  1. Ili misli stvarno da je multikulturni projekat propao ,ili zena nema skime pricati ,posto su svi u Bih kao rogovi u vreci. Sto bi gubila vrijeme s onima koji nikad da dodu pameti.Tamo je troglavo presjednistvo, pa nezna kako s tri glave izaci na kraj,jer sto jedna kaze danas, druga pobije sutra.Majko moja valja njih sviju nahranit, nije jedna nego cak tri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*