Mesić Davutogluu uručio Zlatnu povelju “Linus Pauling”

Internacionalna liga humanista (IHL) u petak je u Sarajevu svečano uručila najviše humanističko priznanje Zlatnu povelju “Linus Pauling” ministru vanjskih poslova Republike Turske Ahmetu Davutogluu. Generalni tajnik IHL-a Zdravko Šurlan rekao je da je ministar Davutoglu ovo priznanje zaslužio svojim doprinosom na razvoju suradnje među državama ove regije na kulturi mira i dijaloga.

Povelju je Davutogluu uručio predsjednik Stalnog komiteta IHL-a i bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, istaknuvši da je to ujedno i priznanje Republici Turskoj koja je prednjačila u angažmanu da se u ovoj regiji uspostavi mir.

“Što u svjetskoj diplomaciji bude više ljudi kao što ste vi, bit će i više mira u svijetu”, naglasio je Mesić. Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu kazao je da mu je posebna čast primiti ovo priznanje u Sarajevu od organizacije kakva je Internacionalna liga humanista i Stjepana Mesića osobno.

“Ja sam učenik Sarajeva koje me uči novim principima i vrijednostima”, izjavio je Davutoglu i dodao da se nada da ćemo u budućnosti živjeti u svijetu u kojem neće biti nuklearnog oružja jer ono predstavlja ogromnu opasnost po čovječanstvo. Naglasio je da je Stjepan Mesić najmudriji lider koji se pojavio u ovom regionu u zadnja dva desetljeća, te podsjetio da je Alija Izetbegović, s kojim se sretao više puta, bio veliki državnik i filozof.

“Zbog svoje multilkuralnosti, Balkan se može uporediti s jednom ukusnom čorbom s različitim sastojcima, a znamo da je čorba ukusnija što ima više sastojaka”, rekao je Davutoglu.

Svečanosti su nazočili visoki predstavnik Valentin Inzko, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i mnogi drugi ugledni gosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*