Mesić: Na hrvatskoj strani je bilo znatno više zločina nego što je to javnosti poznato

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je da je na hrvatskoj strani bilo znatno više zločina nego što je to javnosti poznato.

On je dodao da neke pojedinosti izlaze tek sada na vidjelo, te podsjetio da su postojali periodi kada se i sama pomisao da je bilo i hrvatskih zločina odbijala, odnosno kvalificirala kao “antihrvatstvo”.

“Imali smo i predsjednika Vrhovnog suda koji se proslavio monstruoznom izjavom kako Hrvat u obrani ne može počiniti ratni zločin”, podsjetio je Mesić i istakao da zločince treba kazniti i hipoteku njihovih zločina skinuti s naroda.

On je istakao da se nakon osuđujuće haške presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču manipulira s hrvatskim veteranima. “U poplavi tih manipulacija i laži, hrvatska politička scena, čast vrlo rijetkim izuzecima, na haške presude je reagirala nespremno, čak i nezrelo”, rekao je Mesić za “Novi list” i dodao da su i mediji izravno i krajnje neetički i neprofesionalno podizali tenzije, što i dalje rade.

Mesić je istakao i da je katolička crkva dala svoj doprinos podizanju tenzija. “Najprije je objavila izjavu Komisije Justicia et Pax, pozvala da se moli i posti za pravednu presudu, čime je jasno dala do znanja da sumnja u Haški sud. Potom je dva dana prije objavljivanja presude objavila novu Izjavu, koja je krajnje negativna za Haški sud, pa je – usuđujem se reći – licemjerno pozvala na mir i dostojanstvo, da bi se na dan donošenja presude služile mise za generale, a nakon izricanja presude proglasila nepravednom, čak i ‘zločinom protiv Boga”, podsjetio je Mesić.

On je dodao da u cijeli taj kontekst mora smjestiti i drastičan pad podrške ulasku Hrvatske u EU, što je za njega ključni dokaz dezorijentiranosti i neobaviještenosti hrvatske javnosti u sadašnjem trenutku.

“Sposobnost i volja da se na primjeren način nosimo s činjenicom da su i na hrvatskoj strani počinjeni zločini, odmjeravaju se i procjenjuju u pristupnim pregovorima što ih vodimo s Unijom. To je točno i tu, dakle, neizravna veza postoji. Ali, bilo bi tragično kada bi nagli pad podrške ulasku u EU značio da se većina građana nije spremna suočiti s time da su zločini počinjeni”, rekao je Mesić.
(srna)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*