Mesić: Nisam dostavio Tuđmanove transkripte Haagu

Nakon haaške presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču često je prozivan bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić kao osoba koja je “dilajući” Tuđmanove transkripte izravno odgovorna za njihovu sudbinu. Prozivaju se i drugi, bivši i aktualni, hrvatski dužnosnici, no redovito se kaže da je najveća je odgovornost na Mesiću, a predsjednik splitske Hvidre Mario Tomasović ustvrdio je da bivši predsjednik nije imao ni obraza dočekati presudu u ostati u Hrvatskoj, nego je »zaprašio u Kinu znajući što će se dogoditi i kojim će slovima nizozemski sudac napisati presudu«.

Mesić je, međutim, po povratku iz Kine ustvrdio je da ni on, niti njegov ured nikad nisu izravno dostavili neki od transkripata Haaškom sudu te da je originalni zvučni zapis Brijunskog sastanka pronašla u podrumskom Arhivu Protuobavještajna agencija, čiji je ravnatelj bio Tomislav Karamarko, izuzela ga i utvrdila njegovu autentičnost, nakon čega je taj zapis predan Haaškom sudu.

Mesić je to naveo u tekstu koji će u cjelosti biti objavljen u subotnjem prilogu Pogled riječkog “Novog lista”, a čiji sažetak je objavljen na web izdanju.

Mesić tvrdi da je od siječnja 2001. vlada postala vlasnikom cjelokupne dokumentacije i da su svi zahtjevi za dostavu transkripata Haagu išli preko vladinog ureda za suradnju s Haaškim sudom. “Da budem do kraja jasan: moj je Ured u tome igrao ulogu servisa, jer su zahtjevi Haaškog suda preko Vladinog ureda dolazili nama, mi bismo transkripte našli, ili ih ne bismo našli i ono što se pronašlo slali bismo vladinom uredu koji je onda to dalje prosljeđivao u Haag”, navodi Mesić.

Što se pak tiče tzv. Brijunskog transkripta, Mesić tvrdi da je to dokument za kojega se sada podmeće da ga je on dostavio u Haag, što je, kako kaže, još jedna u nizu laži, i time zapečatio sudbinu generala Gotovine.

“Želim, zbog prava javnosti da sazna i da zna, kazati sljedeće: tzv. Brijunski transkript uopće nije dokaz, kao što tvrde neupućeni ili zlonamjerni. Dokaz je originalni zvučni zapis toga famoznog sastanka. Taj je zapis, zajedno sa skraćenim video zapisom, Protuobavještajna agencija (POA) čiji je ravnatelj tada bio Tomislav Karamarko pronašla je u podrumskome Arhivu što sam ga već spominjao. Izuzela ga je, te nakon što je utvrdila njegovu autentičnost, taj je zapis predan Haaškom sudu”, naveo je Mesić.

1 Comment

  1. Hrvatska imtice daleko veci problemsa Mesice. Bivsi predsjednik Mesic redi sve da ocrni Hrvate.Poslije pada NDH Komunisti sirili su patalosku mrznju i nastvavili prognanstvo Hrvata. Bivsi Predsjednik Mesic na istom principu radi.U Bosni i Hercegovini Hrvate je podcjenjivao sa Muslimanima krji plan, taj plan vidise stose ostvaruje. Ostvario polan da su Hrvati izbaceni iz politickog zivota u Bosni i Hercegovini. U susret sumu izasli pravasi judini sinovi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*