Mešihat IZ: Plakat za predstavu “Fine mrtve djevojke” uvrijedio je i muslimane

Slika na plakatu za predstavu u zagrebačkom kazalištu Gavella, “Fine mrtve djevojke”, uvrijedila je muslimane i u prvoj verziji plakata, iako je ona tradicionalno kršćanska, kao i varijanta u kojoj je “Merjem/djevica Marija prikazana u burkama”, te Islamska zajednica u Hrvatskoj najoštrije osuđuje vrijeđanje bilo čijih i bilo kakvih, pa tako i vjerskih osjećaja, priopćeno je danas iz Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj.

“Vjera je oduvijek bila predmetom inspiracije i za vjernike i za one koji ne vjeruju”, “vjerski simboli i ostale vjerske vrijednosti predmetom su poštovanja svakog vjernika”, a “kada su u pitanju kršćanstvo i islam, posebno mjesto zauzima Merjem ili djevica Marija, majka Isa a.s. kako se u kršćanskoj terminologiji naziva Isusa, koja je jedna od osoba u povijesti koju se jednako poštuje u islamu i kršćanstvu”, ističe u priopćenju predsjednik Mešihata muftija dr. Aziz ef. Hasanović.

Dodaje kako se u proteklim vremenima dopuštalo vrijeđanje vjerskih i svakih drugih osjećaja zbog niskog stupnja civilizacijskog razvoja, no, upozorava dr. Hasanović, “trend vrijeđanja vjerskih osjećaja pod raznim krinkama slobode, sve više jača”.

Ističe kako slobodno izražavanje “ne podrazumijeva vrijeđanje ni u kojem smislu pa tak ni vrijeđanje vjerskih osjećaja”, te kako je “neprihvatljivo da drugi određuju što je za koga uvrjedljivo pa tako i kada je u pitanju vjera”.

Slika na plakatu za predstavu “Fine mrtve djevojke” uvrijedila je muslimane i u prvoj verziji koja je tradicionalno kršćanska. “Još više zabrinjava istaknuta želja da se muslimani, ukoliko to nisu shvatili s prvog plakata, uvrijede posebno izrađujući plakat u kojima je Merjem/djevica Marija prikazana u burkama”, navodi se u priopćenju.

Najoštrije osuđujući vrijeđanje bilo čijih i bilo kakvih, pa tako i vjerskih osjećaja, Islamska zajednica u Hrvatskoj “poziva sve umjetnike da svojim kreativnim umjetničkim radom oplemene naše društvo, vodeći računa da neće nekoga uvrijediti”, jer “vrijeđanje nije umjetnost, niti je to bilo čije pravo ni sloboda”, zaključuje predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija dr. Aziz ef. Hasanović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*