Mevlid Jašarević: Dvije puške i snajper kupio sam od jednog Srbina!

Mevlid Jašarević, koji je pritvoren zbog napada na američko veleposlantvo u Sarajevu, oružje – dvije puške koje su nađene kod njega tokom napada te snajper za kojim se još traga – je kupio od jednog Srbina!

Jašarević je, kako doznaje Dnevni avaz, to izjavio na saslušanju kod tužitelja Dubravka Čampare, koji o terorističkom napadu vodi istragu.

Na pitanje tužitelja gdje je nabavio oružje, Jašarević je odgovorio da je “oružje kupio od Srbina, uz obećanje dato Srbinu da, ako mu proda oružje, nikada neće izdati njegovo ime”. Dodao je da “kao musliman neće prekršiti obećanje” te da “neće reći od koga je kupio oružje”.

Ne navodeći da je od Jašareviću prodao oružje, Dnevni avaz podsjeća na slučaj Maksima Božića (21), Srbina iz Bijeljine, koji je u svibnju prošle godine uićen u Tuzli kao član grupe vehabija zbog sumnje da je pripremao teroristički napad.

Božić je nakon pristupanja vehabijama koristio imena Mirza Gradaščević i Abu Muhamed, a prilikom uhićenja policija je kod njega pronašla i određenu količinu naoružanja i eksploziva.

Sumnjalo se da je Božić, zajedno s Enesom Sejarnićem, planirao postaviti eksploziv na Brčanskoj Malti, na dan obilježavanja oslobođenja Tuzle od JNA.

Božić se, piše Dnevni avaz, kao dijete iz Bijeljine preselio u Beč, gdje je prešao na islam. Iz Austrije je deportiran 2008. godine, nakon što je odležao kaznu za više krivičnih djela.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*