Jašarević “psihijatrijski slučaj”: Prije napada napisao manifest i oproštajnu poruku!?

Postupajući tužitelj Tužiteljstva BiH danas je ispitao Mevlida Jašarevića (23), osumnjičenog za teroristički napad na Velepolsnstvo Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, izjavio je glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić. Osumnjičeni je tijekom ispitivanja iznio svoju odbranu, a postupajući tužitelj će u ponedjeljak, prema Sudu BiH, uputiti prijedlog za određivanje pritvora u trajanju od 30 dana.

Agencije za provođenje zakona u BiH, po nalogu Tužiteljstva BiH, nastavljaju opsežne istražne aktivnosti, kako bi se utvrdili svi detalji vezani za teroristički napad na Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu.

Zbog interesa istrage, Tužiteljstvo BiH u ovom trenutku ne može javnosti dati više detalja o ovome predmetu, naveo je u izjavi Grubešić.

Odvjetnik Senad Dupovac, inače branitelj po službenoj dužnosti, vehabije Jašarevića, izjavio je da je njegovu branjeniku potrebna psihijatrijska pomoć, odnosno da je “nesređen i da nije svjestan svojih postupaka”, prenosi Srna.

“Ovdje će biti neophodna medicinska vještačenja“, ocijenio je Dupovac.

Tužitelj Tužiteljstva BiH Dubravko Čampara je rekao da je Sud BiH dodijelio Jašareviću branitelja po službenoj dužnosti i da će Tužiteljstvo predložiti pritvor, čim on bude sposoban da izađe iz bolnice.

U jednoj kući u Gornjoj Maoči pronađeni su Jašarevićevi osobni dokumenti, a omogućen mu je 20-minutni razgovor s Dupovcem.

“Zanimao se za ozlijeđenog policajca i svoju suprugu. Brine se zbog svoje majke i prijatelja da će imati neugodnosti zbog njega. Mislim da on još uvijek ne razumije ova događanja”, rekao je Dupovac za FTV.

Pretresi u Gornjoj Maoči

Srna saznaje da su pripadnici SIPA-e jučer u Gornjoj Maoči pretresli kuću Nusreta Pašalića, koji je i priveden. Policijsku akciju na području Gornje Maoče, koja je počela u popodnevnim satima, provodili su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i drugih policijskih struktura u BiH nakon saznanja da je u tom selu u veljači prošle godine boravio Jašarević.

Pripadnici SIPA-e su sinoć obavili pretrese nekoliko stanova na lokacijama Grbavice i Bistrika. Američko veleposlanstvo u Sarajevu je zatvoreno, a u Sarajevu su pojačane policijske ophodnje. Kako javljaju bh. mediji, ubrzo bi onamo trebali doći i agenti FBI-a.

Inače, Jašarević se na Klinici za ortopediju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) oporavlja od posljedica snajperskog hica kojim je onesposobljen nakon što je u petak pucao na zgradu Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu. Tom prilikom zadobio je prostrijelnu ranu desne natkoljenice. Rana mu je očišćena i izvan je životne opasnosti.

Glasnogovornica KCUS-a Biljana Jandrić kazala je Feni jutros da je zdravstveno stanje Mevlida Jašarevića stabilno, te da bi liječnici u ponedjeljak trebali odlučiti o daljnjim koracima u svezi s tim.

“Njegova rana nije teška, ali zahtijeva određeni medicinski tretman. Sutra će biti poznato hoće li još ostati kod nas ili će biti negdje prebačen,” kazala je Jandrić.

Vrlo je vjerojatno da će Jašarević biti optužen za kazneno djelo terorizma, a moguće je da budu optužene još neke osobe, što će se znati nakon okončanja istrage. Tijekom napada ispalio je više od stotinu hitaca iz automatske puške kalašnjikov.

Jašarević je razgovarao tijekom vikenda s odvjetnikom. Kako je kazao odvjetnik Senad Dupovac, Jašarević se zanimao za stanje policajca kojeg je ozlijedio u napadu, te za članove svoje obitelji. Po mišljenju odvjetnika, Jašarević uopće nije svjestan težine čina koji je uradio.

Opsežna istraga

Istodobno, policijske agencije u Bosni i Hercegovini provode opsežnu istragu kojoj su meta osobe povezane s radikalnim, tzv. vehabitskim pokretom, odnosno one osobe s kojima je Jašarević u prethodnom razdoblju dolazio u kontakt. Pretresi su obavljeni na nekoliko lokacija u Sarajevu, ali posebno se značajnim čine istražne radnje i pretresi provedeni u naselju Gornja Maoča pokraj Brčkog. Riječ je o izoliranoj zajednici, vjerojatno najsnažnijem uporištu vehabita u Bosni i Hercegovini, gdje su oni organizirali život prema svojim religijskim uvjerenjima.

Pripadnici državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su prema tvrdnjama objavljenim u bosanskohercegovačkim medijima navodno priveli Mirelu Jašarević, suprugu Mevlida Jašarevića, te jednog od lidera vehabitske zajednice u Gornjoj Maoči, Nusreta Pašalića. Vođa zajednice Nusret Imamović u vrijeme policijske racije nije bio u selu. Navodno su upravo u jednoj kući u Gornjoj Maoči pronađene Jašarevićeve osobne isprave. Podsjetimo, riječ je o državljaninu Srbije, iz Novog Pazara u Sandžaku. U Sarajevu je navodno priveden i izvjesni Semir R., Jašarevićev prijatelj, također iz Novog Pazara.

No, u interesu istrage službene policijske informacije su zasad veoma šture.

Ipak, uspijeva se doznati da je Jašarević, prije napada na veleposlanstvo SAD-a, napisao oproštajnu poruku i manifest u kojem je govorio o opasnostima koje prijete muslimanima i njihovim neprijateljima. Navodno je policija zaplijenila Jašarevićevu videoporuku i ona se sada analizira. Ipak, ove informacije nisu službeno potvrđene.

Mediji se široko bave vezama Jašarevića s vehabitskim pokretom, jer je više nego očita povezanost te radikalne ideologije s najnovijim, ali i nizom drugih sličnih incidenata u Bosni i Hercegovini. Vehabiti se vrlo često regrutiraju među problematičnim osobama s nesređenim društvenim statusom ili onima koji su upali u kriminal. Upravo je to bio slučaj i s Jašarevićem koji je u Austriji izdržao trogodišnju zatvorsku kaznu zbog razbojništva. U Austriju je otišao iz Srbije još kao dječak jer mu tamo živi majka. Beč se, inače, vrlo često spominje kao grad koji je sjedište nekih od najradikalnijih vehabitskih zajednica u regiji, jer se tamo nalaze samozvani vjerski lideri.

Po svemu sudeći, Jašarević je radikalnim idejama indoktriniran još u Austriji, što je potvrdio i njegov djed Šain, kazavši da su mu tamo »isprali mozak«, a sve se nastavilo u Gornjoj Maoči.

Ogorčenje u BiH

Ipak, Jašarevićev napad izazvao je ogorčenje ogromne većine muslimana u Bosni i Hercegovini koji smatraju da im je nanio golemu štetu i poslao posve pogrešnu poruku o islamu, a posebno o načinu kako se ta vjera prakticira u Bosni i Hercegovini.

Istodobno mnogi propituju učinkovitost policije. Brojni građani, usprkos svim službenim objašnjenjima da se čekalo s akcijom kako se ne bi ugrozili životi građana, smatraju nedopustivim da se skoro pola sata osobi naoružanoj automatskim oružjem dopustilo da se šeta i puca samim središtem Sarajeva, i to u četvrti gdje se uz američko veleposlanstvo u blizini nalaze sjedišta zajedničkih državnih institucija BiH, Zemaljski muzej, škole i fakulteti, tržni centri…

I agenti američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) uključili su se u istragu. Sam objekt američkog veleposlanstva sagrađen je prema najmodernijim standardima SAD-a za takve objekte, uvedenim nakon 11. rujna, a otvorila ga je u listopadu prošle godine američka državna tajnica Hillary Clinton. Tijekom incidenta nisu ugroženi životi osoblja koje se nalazilo unutar zgrade veleposlanstva.

Netolerantna ideologija

Mevlid Jašarević koji je u petak teroristički napao američko veleposlanstvo u Sarajevu sljedbenik je radikalne ideologije tekfir u islamu koja zagovara isključivost prema nemuslimanima i nepriznavanje sekularnih zakona, a za njezino je promicanje vjerojatno regrutiran dok je boravio u Austriji, prenose u nedjelju mediji u Bosni i Hercegovini, javila je Hina.

Napadačev djed Šain Jašarević iz Novog Pazara, kojega je u subotu privodila i ispitivala srbijanska policija, potvrdio je za sarajevski list Dnevni avaz da su se Mevlidovi roditelji davno razveli, a majka ga je još kao bebu odvela u Austriju gdje se nekoliko puta udavala, posljednji put »za nekog Arapina«. Djed tvrdi da se njegov unuk nakon nekog vremena pojavio iz Austrije s bradom i čudnim idejama o tome kako treba prakticirati islam. Potom je otišao u Gornju Maoču kod Brčkog gdje djeluje zajednica radikalnih islamista vehabija, a tamo je odveo i suprugu i sina koji bi se sada trebali vratiti u Novi Pazar.

Predsjednik Vijeća za fetve Islamske zajednice u BiH Enes Ljevaković kazao je da zagovornici ideologije tekfir kakav je Jašarević na najgrublji način zlorabe islam za svrhe potpuno protivne njegovu duhu. »Najoštrije osuđujemo ideologiju koja zagovara tekfir odnosno anatemiziranje, nesuradnju među ljudima i odsustvo suživota«, izjavio je Ljevaković govoreći i u ime Islamske zajednice u BiH dodajući da su takvi radikali zapravo neka vrsta islamskih anarhista.

Sljedbenik ideologije tekfir je i Muamer Topalović koji je na Božić 2002. kod Konjica ubio sve članove obitelji Anđelić zbog čega je osuđen na 35 godina zatvora. Istog ideološkog opredjeljenja su i članovi skupine koja je u lipnju 2010. podmetnula bombu pred policijsku postaju u Bugojnu ubivši tada jednog policajca.

Mediji nagađaju da je pravo središte za regrutiranje vehabija upravo u Beču, dok u BiH djeluje nekoliko njihovih zajednica koje rade na destabiliziranju države. Sarajevski list Oslobođenje u komentaru objavljenom u nedjelju upozorava da su sigurnosne službe nedvojbeno zakazale u slučaju Mevlida Jašarevića koji je odavno registriran kao opasna osoba. List ističe da ni bombaški napad na policijsku postaju u Bugojnu očito nije bio dovoljno snažno upozorenje kakvu opasnost predstavljaju »usamljeni napadači«.

Kritika je upućena i na račun Islamske zajednice u BiH uz tvrdnju kako se ona više bavi politikom i nacionalnim pitanjem umjesto da tumači islam i djeluje protiv ekstremista autoritetom znanja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*