Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu po 22 godine zatvora

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudio je danas STANISIC-ZUPLJANINMiću Stanišića i Stojana Župljanina, optužene za zločine nad nesrpskim civilima na više lokacija u Bosni i Hercegovini od travnja do prosinca 1992. godine, na po 22 godine zatvora.

Stanišić je bio ministar unutarnjih poslova Republike Srpske, a Župljanin načelnik regionalnog Centra službi sigurnosti (CSB)u Banjaluci, član Kriznog štaba Autonomne regije Krajina i savjetnik predsjednika Republike Srpske za unutarnje poslove.

Prema optužnici, Stanišić i Župljanin su “sudionici udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bio uklanjanje Bošnjaka, Hrvata i drugih nesrba sa područja planirane srpske države”.

Tužitelji navode da su drugi članovi udruženog zločinačkog pothvata bili Momčilo Krajišnik, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, general Ratko Mladić, vodeći pripadnici Jugoslovenske narodne armije i Vojske Republike Srpske, uključujući generala Momira Talića, kao i vodeće članove regionalnih i općinskih kriznih štabova.

Mićo Stanišić dobrovoljno se predao Haškom tribunalu u ožujku 2005, a Stojan Župljanin je uhićen i prebačen u pritvorsku jedinicu u srpnju 2008. godine.

U završnoj riječi u srpnju prošle godine Tužiteljstvo je zatražilo kazne doživotnog zatvora za obojicu optuženih.

Stanišićeva obrana je zatražila oslobađajuću presudu, a Župljaninova oslobađanje ili minimalnu kaznu zatvora.

Dokazni postupak Tužiteljstva trajao je rujna 2009. do veljače 2011, a saslušano je 127 svjedoka. U tijeku dokaznog postupka obrane od travnja do prosinca 2011. godine saslušano je 17 svjedoka. Sudsko vijeće je pozvalo tri svjedoka.

Raspravno vijeće odobrilo je Stanišiću da do izricanja presude bude na privremenoj slobodi u Beogradu.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*