Mihajlica: Nakon izbora u RH, daytonski paket bi mogao biti doveden u pitanje

Predsjednik Srpske radikalne stranke RS Mihajlo Mihajlica smatra da međunarodna zajednica očekuje “rezultati izbora u Hrvatskoj kako bi se na određen način pripremio teren za razgovore o preuređenju FBiH, s tendencijom da se cijeli daytonski paket dovede u pitanje”.

Komentirajući izvješće visokog predstavnika Valentina Inzka, u kojem su Republika Srpska i dva HDZ-a optužeme za zastoj reformi i nekonstituiranje vlasti u BiH, Mihajlica je rekao kako je taj izvještaj “nastavak politike međunarodnih dužnosnika” te da takvi izvještaji imaju za cilj pripremu terena za ozbiljniju raspravu o dejtonskoj strukturi BiH.

Općenito su iz RS stigle oštre rekacije na izvješće koje je Valentin Inzko uputio glavnom tajniku UN-a. Mladen Ivanić, predsjednik Partije demokratskog progresa, tako kaže da je to nastavak uobičajenog streotipa u kojem se treba reći nešto negativno o Republici Srpskoj.

Ivanić je rekao Srni kako izvještaj predstavlja nastavak “tradicije međunarodne zajednice bez realne osnove”.

4 Comments

 1. Dejton je ludacka kosulja,koja je samo umirila pomahnitale nacionalne poglavice da ne pobiju jos vise neduznog naroda,sve drugo je samo iskomplikovao, a dobar je bas onima koji su harali i razarali po Bosni i Hercegovini, i koji su krenuli u krvoprolice pod parolom- svi “nasi” u jedan tor.Na Dejton se pozivaju samo oni koji ne vide dalje od prsta.Nadam se da ce MZ konacno preuzeti stvari u svoje ruke, jer ovim papanima ne ulazi nista u glavu, a logika im je zadnja rupa na svirali,ili ne znaju sta je to.

 2. Svako (nerazumno) ubijanje je zločin. ako si Oki mislio da “građani” nisu bili povampireni, prevario si se, a tako puno poznam onih koji su nacionalno svjesni ili po tvom nacionalisti, štitili su one “druge2 nacionaliste.

  • ban BiH: Mislim da si malo otisao u drugom pravcu, i moga bi o onom sto kazes dugo polemisati. I sam sam postao nacionalno svjestan,ali moje namere su bile da istaknem ulogu Dejtonskog sporazuma i dam svoj stav o njemu, zato ponavljam jos jednom:
   1/ Dejton je zaustavio rat i za to mu hvala, sve drugo u BiH je iskompliciro.Zar ne?
   2/Svi ga tumace na svoj nacin, ko da su ga oni napisali. Sto god se uradi ili ne zeli da se uradi, odmah je po Dejtonu ili nije po Dejtonu.
   Zar ne vidis da je postao sredstvo za manipulaciju aktuelnoj vlasti.
   3/Dejtonom je BiH entitetski podjeljena na FbiH i RS kojom se dovodi u pitanje ravnopravnost njenih konstitutivnih naraoda na cijelom dijelu BiH. Hrvata i Bosnjaka u Rs i Srba u FBiH. A kako su entiteti nastali i vrapci na grani znaju. Ma kako oni realno izgledali( to je realnost-kazu), oni imaju i drugu stranu medalje koja se neda tek tako izbrisati. Jos jedan razlok zasto je Dejton prestario i zasto ga treba dovesti u pitanje, kako stoji u naslovu clanka.
   4/ Na kraju nije Dejton svjeto pismo, niti su entiteti Bogom dani da se ne mogu mjenati, i urediti tako da svi narodi imaju osjecaj ravnopravnosti i pripadnost jednoj drzavi. I ja nikad necu prestati da vjerujem u takvu BiH , u koju ce svaki njen gradzanin,pripadnik njenih kostitut. naroda, sa ponosnom nositi u srcu,bio on Hrvat , Srbin ili Bosnjak.

   • Svi koji vjeruju da Bosna i Hercagovina moze postojati slobodna u demokratskom smislu. Muslimani ce uvjek nastojati da budu gospodari. Hrvati i Srbi podlozni.Muslimani ne zele cuti za svoje porjklo. Bosnjaci staro Hrvatsko prezime. Bosna se zove po rjeci bosni. Hercegovina je dobola ime po Herceg Stjepan. Hercegovina je Zahumlje.Bosnu i Hercegovinu urediti na Svicarski nacin, satlno prisustvo medunarodne zajednice i nadzor. Bosna i Hercegovina po Dejtonskom sporazumu nikade nece ici naprjed.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*