Mihaljeviću iz «Maturica» šest godina zatvora za ubojstvo bošnjačkog civila

Vijeće Apelacijskog odjeljenja Odjela I za ratne zločine Suda BiH je, nakon razmatranja i prihvaćanja sporazuma o priznanju krivnje, sklopljenog između Tužiteljstva BiH i optuženog Zdravka Mihaljevića, izreklo presudu kojom je Mihaljević, prema izmijenjenoj optužnici Tužiteljstva BiH od 14. ožujka 2011. godine, proglašen krivim za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog pučanstva i osuđen na šest godina zatvora, priopćeno je iz Suda BiH.

U presudi se navodi se da je optuženi Mihaljević 12. lipnja 1993. godine, zajedno s drugim pripadnicima HVO-a i jedinice za posebne namjene ”Maturice” sudjelovao u pješačkom napadu na mjesto Tulice, općina Kiseljak. Prilikom ovog napada, optuženi Mihaljević i ostali vojnici su većinu bošnjačkog pučanstva zarobili i okupili ispred jedne kuće, gdje je Mihaljević ubio stariju osobu bošnjačke nacionalnosti.

Optuženi Mihaljević je zajedno s ostalim vojnicima, skupinu od više od 30 muškaraca, znajući da će neki od njih biti ubijeni, proveo u blizinu mjesnog groblja u Tulici. Tom prilikom muškarcima je naređeno da se postroje, te su izvođeni iz stroja i pucanjem iz automatskog naoružanja iz neposredne blizine, njih sedam je ubijeno. Preživjeli muškarci odvezeni su i zatvoreni u kasarni, u Kiseljaku.

Sud je također donio rješenje kojim se optuženom Mihaljeviću određuje pritvor. Pritvor prema ovom rješenju počinje teći od dana lišenja slobode, a može trajati do upućivanja optuženog na izdržavanje kazne zatvora, a najduže do isteka trajanja izrečene kazne.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*