Milanović: Dok je SDP na vlasti, Hrvatska neće izručiti tursku novinarku

Hrvatski premijer Zoran Milanović kazao je da njegova Vlada nikada neće izručiti tursku novinarku Vicdan Özerdem.

“Simbolično je to i dosta važno. Sud je formalan, ali zadnju riječ ima ministarstvo pravosuđa. Moja Vlada nikada neće izručiti novinarku zbog verbalnog delikta dok god je SDP na vlasti. Puno govori to što joj je jedna Njemačka dala azil i osoba takvog profila ne smije biti izručena”, kazao je na početku sjednice Glavnog odbora SDP-a Milanović, naglašavajući da je SDP stranka ljudskih prava i liberalnih pogleda na svijet.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Dubrovniku je u petak zaključilo kako nema prepreka izručenju turske državljanke Vicdan Özerdem Turskoj.

Turska novinarka inače u Njemačkoj ima politički azil, kojeg je zatražila jer su je u njezinoj domovini proganjali kao novinarku i ljevičarku. Nekoliko godina je provela kao politička zatvorenica u turskim zatvorima, gdje su ju mučili, zbog čega joj je narušeno i zdravlje, a iz Turske je uspjela pobjeći 2005. godine.

Krajem srpnja ove godine uhićena je na graničnom prijelazu Metković na temelju tjeralice turskog Interpola, koja je tereti za terorizam.

Özerdem je trenutačno u zagrebačkoj Bolnici za ljude lišene slobode, a nakon šoka i straha od izručenja smršavila je čak 15 kilograma.

Njezin odvjetnik tihomir Mišić najavio žalbu na rješenje dubrovačkog Županijskog suda. O toj žalbi odlučuje Vrhovni sud, a rješenje o izručenju, ako do njega dođe, potpisuje ministar pravosuđa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*