Milanović doputovao u Beograd, sastaje se s Dačićem te s predstavnicima hrvatske manjine

Hrvatski premijer stigao je u Beograd na radni sastanak sa svojim kolegom Ivicom Dačićem s kojim će, prema najavama, razgovarati o bilateralnoj suradnji, regionalnim pitanjima i europskim integracijama, a u veleposlanstvu RH će se sastati s predstavnicima hrvatske manjinske zajednice.

Radi se o prvom radnom sastanku čelnika Hrvatske i Srbije od svibnja prošle godine kada su nakon srbijanskih izbora na čelo zemlje došli predsjednik Tomislav Nikolić i premijer Dačić. Zagreb je Nikoliću zamjerio oštriju retoriku i izjave poput one o Vukovaru kao srpskom gradu, s novim zahlađenjem odnosa nakon oslobađajuće haaške presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Sastanak točno u podne u Palači Srbija, kako ocijenjuju analitičari, došao je stoga u pravi trenutak i trebao bi označiti novu fazu u odnosima dvaju susjeda, tj., kako je rekao šef srbijanske vlade, treba ih odlediti, resetirati i početi ispočetka.

Inicijativa za susret dolazi od hrvatskog premijera, no, prema riječima posebnog savjetnika srbijanskog premijera Ivice Tončeva, i Dačić već dulje vrijeme zagovara sastanak s Milanovićem. U Beogradu su se u posljednja dva dana mogle čuti ocjene da je Bruxelles požurio taj sastanak, iako srbijanski ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić tvrdi da je susret plod zajedničke inicijative Milanovića i Dačića, a da EU nije mogao imati presudnu ulogu u njegovoj organizaciji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*