Milanović i Dodik – Lagumdžijina dva gafa u dva dana

U svom prvom posjetu u svojstvu šefa diplomacije, koliko to god apsurdno zvučalo, Zlatko Lagumdžija se sastao s političkim vrhom RS. Dan ranije je izbjegao sastanak s hrvatskim premijerom. Dva gafa u dva dana.

Tako najnovije aktivnosti ministra vansjkih poslova BiH komentira Deutsche Welle.

Najviše polemike izazvala je sama Lagumdžijina najava da je za prvi posjet od stupanja na dužnost izabrao sastanak sa vodstvom Republike Srpske. No, Lagumdžija u tome ne vidi ništa sporno jer, kako kaže, želi sagledato stavove predstavnika svih razina vlasti u BiH.

Bolji poznavaotelji prilika reći će, međutim, da su stavovi predstavnika stranaka na vlasti poznati, tim više što su o njim upravo oni raspravljali 15 mjeseci, prije dogovara o formiranju Vijeća ministara.

Analitičar Ibrahim Prohić smatra da je Lagumdžiji posjet Republici Srpskoj u svojstvu ministra vanjskih poslova predstavlja neoprostiv diplomatski gaf.

“Dakle, pazite šta radi. Unutar BiH on pravi diplomatske korake što šalje poruku da je RS ono što Milorad Dodik cijelo vrijeme govori da jest i što će da bude – autonomna državna zajednica. Ja odavno nisam vidio veći gaf”, kazao je Prohić.

Profesor na Filozofskom fakultetu u Mostaru Mile Lasić kaže da se Lagumdžijin posjet Banjoj Luci može prokomentarirati samo u obliku šale jer je za prvi posjet izabrao RS.

“Šta kazati, pogotovo što se dan ranije odbio susresti sa predsjednikom Vlade Republike Hrvatske čime je u oba slučaja demonstrirao veliko državničko umijeće i nema nam druge nego vjerovati da je riječ o mudrom vođi”, rekao je Lasić u izjavi za Deutsche Welle.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*