Milanović i Janša potpisali memorandum o Ljubljanskoj banci

milanovic-jansaHrvatski i slovenski premijer, Zoran Milanović i Janez Janša, potpisali su Memorandum o suglasnosti između hrvatske i slovenske vlade kojim je dogovoreno da će se rješenje Ljubljanske banke pronaći u okviru sukcesije, a slovenska vlada odmah će u parlamentu pokrenuti ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora, javlja Jutarnji list.

Nakon jednosatnih razgovora pred velikim brojem hrvatskih i slovenskih novinara, kao i novinara stranih medijskih kuća, dvojica su premijera stavila potpis na dokument u kojem se kaže da će se čim prije pokušati naći sveobuhvatno rješenje za pitanje prenesene štednje Ljubljanske banke a u tu svrhu nastavit će se s aktivnim pregovorima pod okriljem Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu na tragu ugovora o sukcesiji.

“Imamo rješenje koje zadovoljava i jednu i drugu stranu. Sporazum je kratak i jasan, te se nadam da uskoro između nas neće biti granica”, kazao je Milanović.

Hrvatska vlada osigurat će da se tužbe hrvatskih banaka o prenesenoj štednji stave u zastoj, te da se ne pokreću nikakvi novi sudski ili drugi postupci u odnosu na pitanje prenesene devizne štednje Ljubljanske banke, a Slovenija se obvezuje odmah u Državnom zboru pokrenuti postupak za ratifikaciju ugovora o pristupanju RH EU.

Pristupni ugovor po predočenom planu ratifikacije u Sloveniji trebao bi biti ratificiran do kraja ožujka.

Memorandum su Milanović i Janša potpisali na engleskom jeziku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*