Milanović izazvao buru reakcija: Neka vodi državu i neka se ne svađa s novinarima!

zoran-milanovic“Pozivam premijera Zorana Milanovića da iz svojih metaforičnih izjava izostavi vrijeđanje i omalovažavanje gradova i mjesta koji nisu Zagreb!”, priopćio je vršitelj dužnosti gradonačelnika Velike Gorice Dražen Barišić, nakon što je jutros premijer Milanović u svom govoru protiv kritičara i napada na njega spomenuo “stručnjake za finski rat iz Špičkovine ili Vukovine”.

Nedopustivo je njegovo ponašanje, nastavio je Barišić, kojim se služi kako bi opravdao svoju nesposobnost upravljanja državom. “Kad već govori o povijesti, zanima me zna li da je upravo u župi Vukovina, koju spominje pogrdnim i uzvišenim tonom, rođeno puno značajnih osoba, poput Jurja Habdelića koji je bio promicatelj hrvatskog jezika?”, zapitao se v.d. velikogoričkog gradonačelnika, piše Vecernji.hr.

“Sramota je, da ne kažem neku težu riječ, da hrvatski premijer ne priznaje ništa osim Zagreba i da bez ikakve grižnje savjesti vrijeđa naše ljude, profesore i cijeli grad. Neka dođe u Vukovinu pa neka odmjeri znanje iz povijesti s nama, da vidimo što je to njega elitna škola sa srebrnom žlicom u ustima naučila više nego što su naše škole naučile ljude iz Velike Gorice”, dodao je.

HRT: Nedopustiv pritisak na neovisnost medija

HRT smatra da je istup premijera Zorana Milanovića nedopustiv pritisak na neovisnost medija. U priopćenju HRT-a se navodi da on ne bježi od vlastitih pogrešaka no ovakve poruke s pozicije premijera upućene medijima smatra potpuno neprimjerenima.

Vukšić: Novinari profesionalno obavljaju svoj posao

Nakon što je premijer Zoran Milanović jutros sazvao press konferenciju na kojoj se obrušio na medije, reagirao je predsjednik saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Branko Vukšić.

“Prije svega neka gospodin Milanović da kraće izjave pa ga neće kratiti. Drugo, neka vodi državu i neka se ne svađa s novinarima jer to nije njegov posao. Novinari profesionalno obavljaju svoj posao i odgovaraju za svoj posao. Ako su nešto skrivili, oni će odgovarati, ali nije posao premijera držati lekcije svakom, a ne pomesti ispred svojih vrata. Ovo je Vlada koja baulja u mraku, koja se ne bavi izlaskom iz krize, pokretanjem privrede nego se bavi efemernim stvarima. On se svađa sa saborskim zastupnicima, dijeli lekcije i smišlja fraze, a ne radi svoj posao”, prokomentirao je Vukšić Milanovićev obračun s medijima.

HND ne odobrava napad premijera Milanovića na medije

Reakcija na Milanovićevu konferenciju za novinare stigla je i od potpredsjednice Hrvatskog novinarskog društva Ane Raić Knežević, koja upozorava i na odgovornost novinara.

“Kao potpredsjednica HND-a ne odobravam današnji ‘napad’ premijera Milanovića na medije, tim više što je to učinio na izvanrednoj konferenciji za novinare. Činjenica je da i aktualna Vlada, kao i one prethodne, ne vodi računa o medijima, odnosno odgađa sređivanje medijskog zakonodavstva, čime utječe na derogaciju medijskog prostora što im se sada ‘obilo o glavu’. Premijer je, međutim, odlučio reagirati tek kada se osobno našao u problemu s medijima, što su pak njegovi politički protivnici iskoristili za napad u predizbornom vremenu”, kazala je Ana Raić Knežević za Tportal.

Međutim, iako ne odobrava način na koji se premijer Milanović “obračunao” s medijima, potpredsjednica HND-a upozorava i na odgovornost novinarske struke.

“Kraćenje izjava, nereagiranje na problematične izjave sugovornika, neselektivan odabir komentatora, neprimjereno etiketiranje samo su neki od medijskih problema na koje je Vijeće časti Hrvatskog novinarskog društva u više navrata upozoravalo te drastične primjere kršenja Etičkog kodeksa novinara i kažnjavalo. No bez obzira na te sankcije ili čak izbacivanje iz HND-a, novinar i dalje može raditi svoj posao. Ipak, u ime HND-a pozivam kolege na profesionalizam i etičnost, a Vladu na veći angažman na uređivanju medijskog zakonodavstva”, zaključila je potpredsjednica HND-a Ana Raić Knežević.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*