Milanović: Mi ne štedimo, nego jednostavno nemamo novca

Štednja ne može samoj sebi biti svrha, nema u Hrvatskoj štednje nego je riječ o fiskalnoj konsolidaciji, i mi ne štedimo nego naprosto nemamo novac za dodatna prava zaposlenih u javnim službama, istaknuo je u razgovoru za današnji riječki Novi list predsjednik Vlade RH, Zoran Milanović.

Premijer Milanović istaknuo je to odgovarajući na novinarsku tvrdnju kako su kreditne agencije očekivale od hrvatske Vlade da bude socijalno rigoroznija. “Nismo to bili jer smo procijenili da bi to bilo štetno za Hrvatsku, jer bi drastičnija štednja i odricanja u potpunosti zaustavili kotač koji ionako ide usporeno”, dodao je.

Novinar Dražen Ciglenečki rezmiravši prvu godinu mandata Vlade ocijenio je kako je ona trenutačno sukobljena sa Crkvom, poduzetnicima i sindikatima, da unutar većinske koalicije postoje ozbiljne napetosti između SDP-a i IDS-a te da su prilično nedefinirani odnosi između SDP-a i HNS-a, no premijer Milanović nije se složio s takvom procjenom, naglasivši kako “od svega priznajem jedino da ima određenih nesporazuma s dijelom crkvenih velikodostojnika, ali ne mislim da je to naša krivnja.”

Rekao je kako je Vlada jasno najavila što misli napraviti u vezi s medicinski potpomognutom oplodnjom i uvođenjem zdravstvenog odgoja, te da je za to dobila povjerenje. Premijer Milanović je ponovio kako to nije svjetonazorsko pitanje i da se sve radi zbog djece i zdravlja.

Potvrdio je da ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i Agencija za odgoj i obrazovanje imaju njegovu punu potporu.

Na upit je li mu zasmetalo to što je poduzetnik Ivica Todorić u svojim trgovinama distribuirao letke Crkve protiv zdravstvenog odgoja, Milanović je rekao kako je o tome čuo, ali da nije provjeravao i da ga ne zanima.

Komentirajući to što je jedan od ekonomskih analitičara izjavio kako ćemo tek kad narod izađe na ulice znati da su počele strukturne reforme, premijer je ocijenio da je to zgodna figura, ali ne i nužno točna.

Na tvrdnju novinara da ako se narod ne buni, znači da nema nikakvih bitnijih promjena, Milanović je rekao kako se građani sigurno ne mogu buniti protiv uvođenja reda u gruntovnicu ili transparentnijeg sustava strateških ulaganja.

Ako se pod strukturnim reformama misli na potpuno ogoljavanje Zakona o radu i prava zaposlenika, onda mogu reći da je već sada taj sustav u Hrvatskoj relativno liberalan i da nema prostora za značajnije promjene, dodao je navodeći kako to ne bi bio put u veću konkurentnost Hrvatske.

Premijer Milanović također je kazao kako postoji ideja da se naša konkurentnost poveća devalvacijom kune, ali da bi to tek dovelo do katastrofe.

Naglasio je da se konkurentnost može jačati samo većom efikasnošću, produktivnošću i inovacijama, i ne može se povećavati monetarnim trikovima kao prije dvadesetak godina.
Na novinarsku opasku kako kreditne agencije nemaju dvojbi i da je za njih jedino rješenje štednja, Milanović je odgovorio kako njih zanima zanima svega nekoliko kategorija.
Dodao je kako sindikati gledaju drukčije te da, kada bi sve to bilo tako jednostavno, države bi se moglo voditi autopilotom. Cilj je jasan, ali put baš i nije, nije nam sve zadano, rekao je Milanović.

Premijer je u intervjuu Novom listu također naveo kako su hrvatski građani u pravu kada misle da im je Vlada dužna reći što namjerava i u kojem roku, ali da je važno i građanima govoriti što je realno, a što nije.

Na novinarsku tvrdnju da je snižavanje kreditnog rejtinga Hrvatskoj zapravo išlo na ruku Vladi RH jer da je, među ostalim, postalo jasno da Vlada nije toliko socijalno neosjetljiva i da se od nje traže puno veći rezovi, otpuštanja i smanjivanje plaća i mirovina, nego što ih je poduzela – premijer je istaknuo kako bi netko mogao insinuirati da postoji zavjera između Vlade i kreditne agencije, a da nje nema.

Odgovarajući na novinarsku konstataciju i upit “zašto se Radimir Čačić okrenuo protiv Vlade”, premijer Milanović je kazao kako nije primjetio da se Čačić okrenuo protiv Vlade, ali da se on nalazi u teškoj osobnoj situciji i da zato ima za njega razumijevanja.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima u Istri rekao je premijer je rekao kako on na tim izborima neće sudjelovati i da se ne misli ni s kim svađati.

Žao mi je zbog sukoba u IDS-u, ali mi ga nismo ni poticali, i ni na bilo koji način u njemu sudjelovali, naveo je Milanović. “Bude li koalicije SDP-a s Kajinom to će biti koalicija za Istru sa svim srcem i pameću”, dodao je.

Komentirajući pojavu stranke Hrvatskih laburista na hrvatskoj politici, premijer je ocijenio kako su oni rezultat ovoga vremena, da je to “stranka krize i protesta” te da “oni nemaju koncepciju, samo protest.”

Rekao je kako mu je logična pojava laburista i da mu je, ako već postoji protestna stranka, “drago da ona nije ekstremno desna nego ipak lijevija i civilizirana”. Dodao je da je ta stranka definitivno bez koncepcije i da je stoga ipak osuđena na irelevantnost u politici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*