Milanović: Nećemo otvarati gradilište Pelješkog mosta dok se ne osigura novac

peljeski-mostHrvatska Vlada je danas odlučila pokrenuti postupak za sklapanje sporazuma o pograničnom prometu s BiH, a ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i premijer Zoran Milanović istaknuli su da bi spajanje teritorija Hrvatske Pelješkim mostom bilo najbolje rješenje, ali da se on neće graditi dok se ne osigura novac.

“Kada i ako osiguramo novac, onda ćemo otvarati gradilišta. Bez toga nema otvaranja gradilišta. Taj film smo gledali, ali ga više nećemo gledati”, poručio je Milanović sa sjednice Vlade.

Podsjetio je da je Hrvatska svoje autoceste izgradila bez pomoći iz europskih fondova te zaključio da zbog toga “imamo i moralno pravo nešto tražiti”.

Ministrica Pusić istaknula je da će novi granični režim s BiH stupiti na snagu od 1. srpnja, danom ulaska Hrvatske u EU te da se traži rješenje povezivanja teritorija Hrvatske, a time i EU, bez graničnih prijelaza koje bi se moglo finansirati iz fondova EU-a.

“Rješenje koje u mnogočemu odgovara standardima Schengena je most, kojega se nije teško sjetiti kao rješenja, ali je pitanje da se za taj most dobije financiranje iz EU-a. Ta je zadaća pred nama, a dok mosta nemamo, moramo ići definirati na ovaj način”, kazala je Pusić.

Objasnila je da bi po novom graničnom režimu svaka država izdavala pogranične propusnice državljanima druge zemlje, Hrvatska državljanima BiH, a BiH hrvatskim državljanima, za ograničeni promet uz granicu.

“Mi smo u okviru pravila EU-a pokrenuli inicijativu koju Europska komisija ne može podržati, ali se može donijeti politička odluka na Europskom vijeću, da državljani BiH i nakon ulaska Hrvatske u EU mogu s osobnim iskaznicama prelaziti granicu”, naglasila je Pusić.

Istaknula je i da se novim sporazumom regulira i režim prolaska kroz hrvatski teritorij kod luke Ploče, te da je zajednički interes dviju zemalja da se ta luka što više koristi.

Vlada je pokrenula i potpisivanje sporazuma o graničnim prijelazima s BiH, a Pusić je naglasila da je dogovorena uspostava dva prijelaza i mogućnost trećeg u budućnosti.

Izvijestila je da su na graničnim prijelazima danas stručnjaci Europske komisije, koji će prijelaze akreditirati za prijevoz životinja i hrane životinjskog porijekla.

Pokrenuti su i postupci potpisivanja graničnih sporazuma sa Srbijom i Crnom Gorom, s kojima je na snazi režim iz vremena kada su te dvije zemlje bile u zajedničkoj državi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*