Milanović: Podržavamo Srbiju na putu u EU, ali nećemo biti tutori, nego kolege i suradnici

Hrvatski premijer Zoran Milanović u radnom posjetu Srbiji sastao se sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem. Prvi susret dvojice premijera počeo je nešto poslije 12 sati u Palači Srbija. Premijeri su se rukovali u predvorju, a zatim otišli na sastanak zatvoren za javnost.

Dvojica premijera prvo su vodili razgovore u četiri oka, a potom su im se na radnom ručku pridružili i s hrvatske strane zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović, a sa srbijanske ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić i potpredsjednik vlade i ministar za vanjsku trgovinu i telekomunikacije Rasim Ljajić.

“Došao sam u Beograd da vidim možemo li bolje”, kazao je premijer Milanović nakon sastanka na zajedničkoj konferenciji za novinare, izrazivi žaljenje što su dvije strane izgubile pola godine. Kazao je da su dvije zemlje posljednjih godina prošle kroz teško razdoblje, a da je na vladama da u okviru svog posla učine “ono razumno što moramo”, jer, kako je rekao, politika nije samo razum, već i osjećaj.

Milanović je također kazao da će Hrvatska po pitanju europskih integracija Srbije biti fer.

“Mi podržavamo put Srbije u Europsku uniju. To nije poza, to nam je u interes”u, kazao je Milanović, te dodao da Hrvatska Srbiji neće biti tutor, već će biti u ulozi kolege i suradnika.

Dačić je rekao da su odnosi Srbije i Hrvatske ključni za regiju te da je važno da dvije vlade surađuju i da postoji operativna suradnja u izgradnji odnosa između dviju zemalja.

“Razgovarali smo o važnim temama koje očekuju dvije zemlje i naši odnosi trebaju ići u pravcu normalizacije”, kazao je premijer Dačić. Istaknuo je da se nisu zaobišle ni teme koje sežu u bližu ili dalju povijest, ali da “moramo surađivati i razvijati odnose u svim segmentima jer smo neposredni susjedi”.

Prvo treba razgovarati o pitanjima iz prošlosti: izbjeglima, raseljenima, procesuiranju ratnih zločinaca, utvrđivanju granice, međusobnim tužbama, smatra.

Što se tiče tužbi dviju država pred Međunarodnim sudom pravde Dačić je rekao da se ta tema nije mogla izbjeći i da jedino može reći “da nije dobro da čekamo do 2014. kada je na sudu zakazana rasprava”.

“U detalje nismo ulazili, ali tražit ćemo partnersko rješenje”, kazao je Milanović govoreći o tom pitanju koje opterećuje odnose dviju zemalja.

Govoreći o gospodarskim pitanjima Dačić je izrazio želju da ta suradnja ne bude jednostrana, a Milanović je pozvao srbijanske tvrtke da dođu na hrvatsko tržište i istaknuo da Hrvatska poštuje tržišna pravila.

S obzirom da je posljednjih dana bilo napisa o tome da je susret dogovoren pod pritiskom Bruxellesa, Dačić je to odlučno opovrgao i kazao da se radi o zajedničkoj inicijativi te da vjeruje da je i sam Bruxelles njime iznenađen.

Amerika zadovoljna

“Hrvatska i Srbija imaju puno više zajedničkog, nego onoga što ih dijeli stoga su važni bilateralni susreti između čelnika dviju zemalja kako bi se poboljšala ta suradnja”, izjavio je u Bruxellesu Philip Reeker, pomoćnik zamjenika američke državne tajnice zadužen za zemlje jugoistočne Europe.

“U 21. stoljeću moramo ići naprijed, raditi na gospodarskom oporavku. Nitko ne može biti izoliran, mora se raditi zajedno bilo na području gospodarstva bilo u rješavanju međunarodnih problema. Stoga su važni ti bilateralni susreti”, rekao je američki diplomat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*