Milanović u posjetu BiH: Nisam došao kao mentor!

Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska će uspostaviti novi oblik suradnje i komunikacije te na transparentan i iskren način rješavati sva otvorena pitanja, jedan je od zaključaka današnjeg susreta premijera Republike Hrvatske Zorana Milanovića i predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande.

Izjave za medije

U izjavama za medije upriličenim nakon sastanka, pojašnjeno je da će dvije strane učiniti sve da unaprijede resornu suradnju radi rješavanja pitanja koja su pred Hrvatskom i BiH već 20 godina.

– Otvorili smo mnogo tema i ako riješimo samo dio njih tokom mandata premijera Milanovića i mog mandata, bit ćemo zadovoljni, rekao je Bevanda.

Milanović je konkretizirao otvorene teme te istakao one najvažnije- infrastruktura, poslovanje hrvatskih firmi u BiH, granični prijelazi, most u Gradišci, schengenski koridor, luka Ploče te Rafinerija u Brodu.

“Rafinerija u Brodu je ozbiljan ekološki problem za Hrvatsku koji treba biti riješen. Isto tako, trebamo zajednički rješavati luku Ploče koja je većinski u vlasništvu Hrvatske, ali nema smisla bez BiH”, kazao je Milanović.

Dodao je da u posjet BiH nije došao u ulozi mentora “jer je BiH u prošlosti imala i previše mentora”.

“Hrvatska ne može profitirati od nestabilnog susjeda i nama je u interesu napredak BiH”, poručio je Milanović.

“Ovdje ne dolazimo kao mentori”

Na pitanje novinara o najavljenom susretu s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora (HNS), Milanović je rekao da nema namjeru razgovarati o rekonstrukciji Vlade FBiH već o problemima političkih stranaka za koje je glasala većina hrvatskog naroda u BiH.

“Hrvati u BiH su nam važni, ali ovdje ne dolazimo kao mentori, niti dolazimo po glasove. Razgovarati se mora i zbog toga smo ovdje. Insistirali smo na tome da bh. Hrvati vide BiH kao svoju domovinu, a sada ćemo tražiti puteve da se za bh. Hrvate u okviru BiH nađe nešto što je fer odnos, nešto što nije samo formalno zakonski već što odražava duh zakona. Takvi Hrvati itekako mogu biti spona prema Evropi”, pojasnio je Milanović.

U nastavku posjete BiH, Milanović će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH, posjetiti Mostar i Široki Brijeg.

Prvi službeni posjet nekoj državi novog premijera

Hrvatski premijer Zoran Milanović boravit će u ponedjeljak i utorak u službenom posjetu Bosni i Hercegovini i posjetiti Sarajevo, Vitez, Široki Brijeg i Mostar, najavljeno je u nedjelju iz vlade. To je ujedno i prvi Milanovićev službeni posjet nekoj državi otkako je stupio na dužnost hrvatskog premijera.

Prema pisanju nekih hercegovačkih medija, Milanović je, navodno, izbjegao susret s ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, koji je ujedno i predsjednik SDP-a BiH, a zbog čega je, prema tim izvorima iz Hercegovine, navodno upitan i Milanovićev susret s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, također članom SDP-a BiH.

Izbjegao susret s Lagumdžijom?

Navodno, hrvatski premijer ne želi zaoštravati odnose s liderima dva HDZ-a u BiH, koji optužuju Lagumdžiju da je pod sumnjivim okolnostima formirao vlast u Federaciji BiH, sa strankama okupljenim u tzv. Platformi, a bez predstavnika HDZ BiH i HDZ 1990. U dva HDZ-a, koji tvrde da su jedini legitimni predstavnici bh. Hrvata, navodno su već prilično nezadovoljni činjenicom da je hrvatski premijer odlučio prvo posjetiti Sarajevo, a ne Mostar, koji, prema izjavi lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, danoj na dan općih izbora u BiH – treba postati hrvatski stolni grad u Bosni i Hercegovini.

No, s druge strane je jasno da Milanović dolazi u Bosnu i Hercegovinu kao premijer Hrvatske, pa je prikladno da se sastane sa svojim bosanskohercegovačkim kolegom u istom rangu, a riječ je o predsjedatelju Vijeća ministara BiH, a ne voditeljima pojedinih resora.

Protokol posjeta

U svakom slučaju, izvjesno je da će se u ponedjeljak u Sarajevu Milanović razgovarati s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, a tijekom posjeta Sarajevu predviđen su i njegovi sastanci s predsjedateljima i zamjenicima predsjedatelja obaju domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine te članovima Predsjedništva BiH.

U Vitezu će se u ponedjeljak Milanović sastati s gospodarstvenicima i predstavnicima vlasti Županije Središnje Bosne i hrvatskim predstavnicima iz Središnje Bosne u Vijeću ministara BiH i u Parlamentu Federacije BiH.

U utorak će se u Širokom Brijegu sastati s gospodarstvenicima i predstavnicima Zapadnohercegovačke županije i općine Široki Brijeg, a nakon toga sastanka hrvatski će premijer dati izjavu za medije. Isti dan će se u Mostaru sastati s predstavnicima Hercegovačko-neretvanske županije i grada Mostara, a na sveučilištu će govoriti Hrvatskoj pred ulazak u Europsku uniju.

Prije završetka posjeta BiH Milanović će se u Mostaru sastati i s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora u hrvatskome generalnom konzulatu, najavljeno je u priopćenju hrvatske vlade.

5 Comments

  1. Bravo Zorane.Za razliku od nekih predhodnika Milanović će posjetiti osim zvaničnog Sarajeva i neke sredine gdje može vidjeti pravo stanje o položaju i problemima koje muče BIH hrvate….

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*