Milanović: Ulazak BiH u Europsku uniju je strateški interes Hrvatske

Hrvatski premijer Zoran Milanović drugog je dana svog službenog posjeta Bosni i Hercegovini boravio u Širokom Brijegu i Mostaru.

U Širokom Brijegu razgovarao je s predstavnicima županijske i općinske vlasti o aktualnom političkom stanju u BiH, osobito o položaju Hrvata. Milanović se susreo i s vodećim gospodarstvenicima, koji su ga upoznali s trgovačkim potencijalom važnim za gospodarsku suradnju s Hrvatskom te o promjenama koje će nastati ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

“U Širokom Brijegu je broj stanovnika veći nego 1991., što znači da se može. Ljudi rade, stvaraju, bore se za život. Hrvatska će pomoći, ali ne milostinjom nego malo fokusiranijom pomoći, koncentriranom na programe”, izjavio je Milanović.

Novinari su zamjetili da na zgradi općine u Širokom Brijegu za dolaska premijera Milanovića u ovaj grad nije bila izvješena zastava BiH.

Milanović je u ovu hercegovačku općinu stigao iz Viteza i odmah se susreo s predstavnicima Zapadnohercegovačke županije i općine, a dočekao ga je širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević, zajedno sa Zdenkom Čosićem, predsjednikom županijske vlade. Okupilo se i pedesetak znatiželjnih građana koji su željeli vidjeti hrvatskog premijera uživo.

Milanović je na mostarskom sveučilištu održao predavanje u kojem je istaknuo da je strateški interes Hrvatske ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, koja po njemu predstavlja novu šansu za sve zemlje u okružju.

“Hrvatska će podžavati i ja osobno podržavam ulazak BiH u Europsku uniju, što nam je jednostavnije, a da ne spominjem činjenicu da 440.000 Hrvata živi u ovoj zemlji i konstitutivni su narod. To je jednostavno dobro za Hvatsku”, rekao je Milanović.

Službeni posjet BiH Milanović je završio susretom s dužnosnicima Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH. Milanović nije davao izjave nakon susreta s izaslanstvom HNS-a, koje čine predsjednici osam hrvatskih stranaka a predvode ih dva HDZ-a u BiH, a predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić poruke sa sastanka ocijenio je zadovoljavajućim.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*