Milo Đukanović još jednom pobijedio na izborima u Crnoj Gori

Koalicija “Za europsku Crnu Goru” predvođena i dosad vladajućom Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića osvojila je 46 posto glasova na crnogorskim prijevremenim parlamentarnim izborima, pokazale su izlazne ankete crnogorske televizije.

Oporbena koalicija “Demokratski front” osvojila je po istom izvoru 20 posto glasova. Donedavno najjačoj oporbenoj stranci Socijalističkoj narodnoj partiji (SNS), koja se uoči izbora raskolila pripalo je 13, a novoj stranci na političkoj sceni Pozitivnoj Crnoj Gori 9,5 posto glasova.

Koaliciju “Za Europsku Crnu Goru”, uz Demokratsku partiju socijalista (DPS) Mila Đukanovića još čine i Socijaldemokratska partija (SDP) Ranka Krivokapića i po prvi put s njima Liberalna partija (LP) Andrije Popovića.

Oporbeni Demokratski front (DF) heterogeni je koalicijski savez kojeg predvodi Miodrag Lekić, bivši diplomat iz vremena državne zajednice Srbije i Crne Gore, i okuplja Novu srpsku demokratiju (NOVA) Andrije Mandića, koja se ranije protivila crnogorskoj neovisnosti, Pokret za promjene (PZP) i dio odmetnutih članova SNS-a.
Potvrde li se ovakvi rezultati, to će značiti da DPS nastavlja dvodesetljetnu dominaciju na crnogorskoj političkoj sceni.

Izbori su, kako se navodi u odluci predsjednika države Filipa Vujanovića, raspisani prije previđenog roka u proljeće iduće godine kako bi vlast imala puni legitimitet dovesti zemlju do krajnjeg cilja – članstva u EU.

Odaziv je bio oko 70 posto. Pravo glasa imalo 514 tisuća birača. Na izborima za 81 parlamentarnog zastupnika sudjelovalo je sedam koalicija, pet stranaka i jedna skupina građana.

Manjinske stranke na izborima nastupale su samostalno. Hrvatska građanska inicijativa (HGI), politički predstavnik Hrvata u Crnoj Gori, najvjerojatnije će ponovno osvojiti jedno zastupničko mjesto, koliko je imala i u prethodnom sazivu kada je bila u koaliciji s vladajućim strankama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*