Mimica: Luka Ploče nije dio razgovora o schengenskom režimu

Potpredsjednik hrvatske vlade Neven Mimica izjavio je uoči današnjeg sastanka u Bruxellesu s europskom povjerenicom za unutarnju politiku Ceciliom Malmstroem kako status luke Ploče nije dio razgovora o schengenskom režimu.

“Što se luke Ploče tiče, mi ćemo najprije s bosanskohercegovačkom stranom utvrditi načine korištenja ili boljeg korištenja te luke, a onda s europskom stranom dogovoriti u kojoj mjeri može biti slobodan ili olakšan promet određenih roba od bosanskohercegovačke granice do Ploča. Svjesni smo da sve robe neće moći prolaziti slobodno, pogotovo što se tiče živih životinja i proizvoda životinjskog podrijetla”, kazao je Mimica koji će s europskom povjerenicom razgovarati o povezivanju hrvatskog teritorija koridorom kroz Neum.

Mimica je izrazio uvjerennje da će Hrvatska dobiti suglasnost Europske komisije kako bi se kroz neumski koridor prolazilo bez kontrola i zaustavljanja. Neometani promet bez schengenskih kontrola na neumskom koridoru vrijedio bi samo za putnički promet, dok za teretni promet vrijede drukčija pravila.

Mimica je također rekao da u sadašnjim gospodarskim prilikama ne postoje izgledi za tzv. plan B, to jest za izgradnju Pelješkog mosta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*