Ministar Alkalaj posjetio Dalmatinsko kulturno društvo u Aucklandu

Nakon današnjeg susreta sa ministrom vanjskih poslova Novog Zelanda Hon Murray McCullyem, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj posjetio je prostorije Dalmatinskog kulturnog društva u Aucklandu, koje je priredilo prijem povodom ovog službenog posjeta Novom Zelandu.

Dalmatinsko kulturno društvo, jedno od najstarijih organizacija dijaspore na Novom Zelandu uopće, osnovano je još 1930. godine. Od početka svog djelovanja do danas otvoreno je ne samo za osobe iz Dalmacije ili ostatka Hrvatske već, kako je navedeno na službenoj internet prezentaciji ovog Društva (http://www.dalmatian.org.nz/), „za sve narode koji dolaze s prostora koji su nekada činili bivšu Jugoslaviju.“ Kao takvo, ovo društvo okuplja i veliki broj osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine, svih nacionalnosti.

Suradnja institucija Bosne i Hercegovine sa Dalmatinskim kulturnim društvom je počela u prosincu prošle godine kada je veleposlanik Arnaut, odmah nakon predaje akreditiva na Novom Zelandu, postao prvi veleposlanik BiH koji je posjetio prostorije tog društva. Ta suradnja je intenzivirana tokom proteklih mjeseci i već je dala rezultate jer Društvo ima zavidnu reputaciju i utjecaj i redovno ga posjećuju najviši politički dužnosnici Novog Zelanda, uključujući gotovo sve članove Vlade i Parlamenta.

Posjet ministra Alkalaja izazvao je stoga značajno interesovanje i zadovoljstvo rukovodstva, članova i posjetitelja Društva. Ministar Alkalaj je istaknuo da je impresioniran razinom organizacije ovog društva, kao i obimom, bogatstvom i eksponatima u muzeju koji se nalazi u sklopu njihovih prostorija. Muzej sadrži niz eksponata vezanih za povijest emigracije na Novi Zeland sa svih prostora bivše Jugoslavije, a pogotovo s prostora Hrvatske i BiH, od 1858.godine. Posebno interesantna je originalna mapa Balkana iz 1572. na kojoj je ucrtana i označena država Bosna.

U kratkom obraćanju prisutnim, ministar Alkalaj se zahvalio organizatorima na pozivu i impresivnom programu, te istaknuo značaj suradnje između Veleposlanstva BiH u Canberri i Dalmatinskog kulturnog društva. Ministar Alkalaj je, također, pozvao sve osobe porijeklom iz Bosne i Hercegovine da održavaju što čvršće veze s domovinom.

Naši građani koji su prisustvovali ovom prijemu su istakli da su izuzetno obradovani posjetom ministra Alkalaja te znatno povećanim aktivnostima Veleposlanstva u Canberri po pitanju kontakata s našim građanima na Novom Zelandu i promocijom i zaštitom njihovih interesa, priopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(HRiječ)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*