Ministar Dačić: Hrvatski helikopteri dovoze kosovske policajce na granicu!

Nakon mirne noći, situacija na sjeveru Kosova ponovo se komplicira. Helikopteri KFOR-a su, kako javlja Blic, na prijelaz Jarinje spustili 16 pograničnih kosovskih policajaca i trojicu carinika, međutim, zasada se točno ne zna gdje su oni točno smješteni. Srpski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić tvrdi pak da postoje indicije da je to prebacivanje obavljeno hrvatskim helikopterima iz sastava KFOR-a.

Iako je prištinski Zeri javio da su helikopteri KFOR-a, sa stadiona “Adem Jašari” u Kosovskoj Mitrovici prevezli 40 kosovskih policajaca i carinika u Jarinje, Reporter RTS-a javlja da na samom prijelazu Jarinje nema ni kosovskih carinika ni policajaca. Za sada se ne zna gdje je točno smještena nova grupa policajaca koju je jutros dovezao helikopter KFOR-a.

Izvori bliski kosovskoj policiji tvrde da se od 13 sati na punktu Brnjak nalazi 14 pripadnika kosovske granične policije i tri carinika, javlja RTS. Na sjeveru Kosova stanje je napeto, popodne su se u nekim mjestima oglasile i sirene za uzbunu, a navodno se čuju i pucnjevi. Komandant KFOR-a, general Erhard Biler, izjavio je da je vatra otvarana i na helikopter KFOR-a.

“Sigurno je da ovi događaji mogu ugroziti mir i stabilnost i prenijeti nestabilnost preko administrativne linije, značajne za jedinice MUP”, rekao je Dačić. Potvrdio je da je došlo do prebacivanja nekih jedinica helikopterima KFOR-a na prijelaze Jarinje i Brnjak te je dodao da postoje indicije da je to prebacivanje obavljeno hrvatskim helikopterima iz sastava KFOR-a.

KFOR ne može, po našem mišljenju, na taj način omogućavati izvršenje odluka prištinskih vlasti”, izjavio je Dačić. On tvrdi da odgovornost za “vruću” situaciju na sjeveru Kosova, pored prištinskih vlasti, snosi i međunarodna zajednica.

Šef tima Vlade Srbije za pregovore s Prištinom, Borislav Stefanović, rekao je da se dogovor o sastavu ljudstva na prijelazima na sjeveru Kosova, koji je u utorak postignut s predstavnicima KFOR-a, danas nije poštovao. Istaknuo je da to potvrđuje dovođenje kosovskih carinika i predstavnika pogranične policije, što je, kako ističe, mimo dogovora.

Beograd i kosovski Srbi traže da se na prijelaze vrate carinici Euleksa i pripadnici Policije Kosova srpske nacionalnosti, koji su tamo bili prije pokušaja kosovskih specijalaca da preuzmu prijelaze ka Srbiji na kojima se nije poštovala odluka Vlade Kosova o zabrani uvoza robe iz Srbije, javlja Blic.

Predsjednik općine Kosovska Mitrovica, Krstimir Pantić, rekao je novinarima da je komandant KFOR-a Erhard Biler, danas pogazio sve što je jučer dogovoreno te da “sluša samo naređenja Hašima Tačija i komande NATO-a”.

Izvor: Tportal

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*