Ministar Hadžić: Izgradnjom cestovnog koridora Neum neće biti izoliran

Hrvatska je sklona umjesto skupog Pelješkoga mosta graditi cestovni koridor preko teritorij Bosne i Hercegovine. No, ideja o cesti koja bi se gradila u zaleđu Neuma, nije u tom gradiću dočekana s oduševljenjem. I lokalne vlasti, i stanovnici toga grada tvrde da bi izgradnjom žicom ograđenom cestovnog koridora bili odsječeni, getoizirani.

Bosanskohercegovački ministar prometa Damir Hadžić došao je umiriti Neumljane koji se plaše getoizacije. “Nesporna je činjenica da mi Neum ne želimo na bilo koji način izolirati”, izjavio je Hadžić, prenosi Dnervnik.hr.

Neumljani su mu povjerovali, ali uz uvjet da se koridor udalji od grada. “Mi smo za autocestu koja ide Popovim poljem ili neko drugo rješenje koje neće djeliti općinu Neum na dva djela”, kaže Živko Matuško, načelnik općine Neum.

No, hrvatska je strana odustala od autoceste – predlaže gradnju brze cesta za slobodni prolazak i cesta s graničnim prijelazima za Neum i Hercegovinu na koje se dolazi preko kružnih tokova u Hrvatskoj. Pet i pol kilometara cesta izgradilo bi se za 40 milijuna kuna.

Pelješki bi most stajao 2 milijarde kuna, 50-ak puta sviše od brze ceste.

Za Hrvatske prijevoznike je ideja o koridoru kroz Neum prihvatljiva. “Mislimo da bi to jako puno značilo pogotovo kad bude šengenski režim za prijevoznike, Ne samo Hrvatske nego sve koji koriste ovaj koridor”, smatra Marijan Banelli, predsjednik hrvatske Udruge autoprijevoznika.

Plan je da se brza cesta ogradi ogradom pa strogi schengenski pregledi ne bi bili potrebni. Pojednostavio bi se time prolazak roba i putnika. Ako se dvije zemlje na kraju i dogovore oko koridora, prije prve lopate blagosloviti ga treba i Bruxelles, objavio je Dnevnik.hr.

1 Comment

  1. Kratkovidan plan?
    Svaki plan izgradnje mora izdržat TEST VREMENA.
    Poslije ulaska u Evropsku uniju u budučnosti B&H če morat izgradit izlaze s auto ceste na dionici koridora iz pravca Makarske u Neum ,te iz Neuma izlaznu cestu na koridor u pravcu Dubrovnika.Učinimo to sada.Ministar Hadžič zna jako dobro da ovaj plan koči razvoj Neuma i okoline, jel auto cesta koridora ne donosi novac izoliranom gradu. Na benzinske pumpe,restorane,dučane,pijacu u Neumu nitko ne svrača u prolazu s auto ceste iz pravca Splita i Makarske da se odmori sat,dva,napiše razglednicu,kupi sladoled i ostavi eure.Brzi koridor bez zastoja je glupost bez zastoja.Ispod koridora bi još trebalo izgradit prolaze za divljač te koze,ovce i.t,d.Ovaj plan razdvaja hrvatski narod u obe države ,nadajmo se da to nije cilj a Schengen alibi.Mislimo na sutra na posebnu zajednicku “Hrvatsko-BH trgovačku preko oceansku flotu” izgrađenu i servisiranu u hrvatskim matičnim lukama.Konfederativni ugovor Hrvatske i BH može donjeti obijema državama enormne koristi. Kratkovidni separatizam nema nigdje vizije budučnosti.ZAGREB-SARAJEVO UNITED WE STAND.(ujedinjeni mi stojimo).Pelješački most mora ostati opcija na stolu kapitala-razvoja i vremena.
    Moramo vršiti pozitivan pritisak u pravcu zajedničkog razvoja.
    Pozdrav,Branko

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*