Ministar Helez: Ako su moji suradnici sudjelovali u zločinima nad Hrvatima bit će sankcionirani

Ako se potvrde optužnice protiv mog pomoćnika Martina Frančeševića, šefa mog ureda Salke Bebe, mog savjetnika Besima Hodžića, svi će otići iz Ministarstva, rekao je federalni ministar za pitanja branitelja, Zukan Helez sarajevskom Oslobođenju.

No, rekao je kako savjetnik Hodžić nema veze s optužbama koje su nedavno iznesene protiv njega kada ga je jedan bivši hrvatski logoraš prepoznao kao upravitelja logora u bugojanskoj gimnaziji.

– U tom su zatvoru zajedno bili pripadnici Armije BiH i HVO-a koji su se ogriješili o zakon. Besim je čist k’o suza!, rekao je ministar dodavši kako ne vjeruje tvrdnjama o logoru budući da dolaze iz Večernjeg lista.

– Znate li čiji je taj Večernji list? To je novina HDZ-a BiH. I ne zanima me ta žuta štampa. Pročitao sam da imam veze s Mlaćinom politikom. A Mlaćo (Dževad Mlaćo, ratni načelnik Općine Bugojno, op. ur.) me je pritvarao, rekao je Helez dodavši kako ga je Mlaćo pritvarao jer nije bio u SDA.

– Besim (Hodžić) je ponos Armije BiH, dobitnik je Zlatne policijske značke, častan čovjek. Ponosan sam da mi je savjetnik, rekao je Helez te dodao kako ga ne zanima to što će predsjednik federacije Živko Budimir zatražiti od premijera Nermina Nikšića da se riješi svojeg savjetnika.

– Onda ću ja od premijera tražiti da se oslobodimo Živka Budimira! Ne može mi on birati kadrove. Hoćete da ja malo pričam o savjetnicima predsjednika Budimira?, rekao je Helez sarajevskim novinama, prenosi portal Bitno, koji podsjeća da je Večernji list objavio priču logoraša koji je, tijekom boravka izaslanstva federalnog ministarstva za boračka pitanja u Mostaru, prepoznao upravnika logora iz Bugojna.

Kasnije je reagirala Udruga hrvatskih branitelja iz Hrvatske, BiH i dijaspore, koja je ispravila novine jer su pogriješile ime logoraša, ali je potvrdila da je Gordan Raič Goca u izaslanstvu Federalne revizijske komisije za pitanja branitelja, prepoznao Besima Hodžića, ”svog mučitelja u logoru u Bugojnu”.

Ministar Helez je tijekom tog susreta s braniteljima u Mostaru rekao je kako će oni koji tvrde da je njegov savjetnik upleten u ratne zločine to dokazati i na sudu.

– Svaki zločinac treba biti iza rešetaka, rekao je braniteljima ministar.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*