Ministar Jovanović tvrdi da nije obećao ostavku, no snimka HTV-a kaže da jest

Hrvatski ministar obrazovanja Željko Jovanović rekao je prije dva mjeseca da više neće biti ministar smanje li se plaće učiteljima.

Jučer je Vlada donijela odluku kojom će se svim učiteljima i nastavnicima plaća smanjiti, ali Jonoviću ne pada na pamet ispuniti obećanje dato prije dva mejseci, nego tvrdi da je rekao nešto drugo.

“Ukoliko je potrebno smanjivati plaću učiteljima i nastavnicima, ja više neću biti ministar”, rekao je točno prije dva mjeseca ministar obrazovanja Željko Jovanović u središnjem Dnevniku HRT-a, podsjeća Večernji list, napominjući da je tada također tvrdio da nema tendencije da će se učiteljima i nastvanicima smanjivati plaće.

Sada pak ministar tvrdi: “Rekao sam da ću dati ostavku ako plaće prosvjetnih radnika budu padale, a da svima drugima rastu. No, ako standard prosvjetara bude drastično padao, naravno da je moje mjesto kao ministra upitno i ja ću odlučiti tad što ću učiniti.”

Prosvjetni sindikati Vladinu odluku ocjenjuju pogubnom za budućnost zemlje, nemoralnom i višestruko nelegitimnom, ako ne i pravno ništavnom.

Tvrde kako bi ministar Jovanović nakon ove odluke trebao odmah dati ostavku, jer će, ističu, biti zapamćen kao jedini ministar obrazovanja koji je na sjednici Vlade glasovao o smanjenju plaća učitelja i nastavnika.

“Takvo što njegovi prethodnici ne bi nikada dozvolili. Njegova isprika i suze u očima za nas su neprihvatljive. Naročito je neprihvatljivo njegovo prebacivanje krivnje na tri čelnika sindikata – on je glasovao za smanjenje plaća!!!”, naglašavaju sindikati.

Tragikomičnim smatraju ministrovo obrazloženje kojim, kažu, izbjegava izvršiti javno izrečeno obećanje kako neće biti ministar ukoliko budu plaće u obrazovanju padale. “Gospodinu Jovanoviću više nema mjesta u Vladi RH”, poručili su.

Premijera Zorana Milanovića prozvali su da je smanjenjem plaća učitelja i nastavnika odredio smjer Hrvatske prema stagnaciji i zaostajanju.

“Umjesto isprike, neka premijer Milanović odmah povuče sramotnu odluku Vlade RH, ispriča se učiteljima i nastavnicima za uznemiravanje, prihvati ostavku ministra Jovanovića i razriješi dužnosti ministra Mrsića, koji je bio najveća zapreka postizanju dogovora sa sindikatima”, zaključuju sindikati.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*