Ministar narodu odlučno poručuje: Bit će gore, živjet ćete teže!

prazni-dzepoviČesto se, kada je riječ o politici, kaže da je lagodno biti u oporbi: kritiziraš, rasipaš se obećanjima, iznosiš lijepe ideje koje se možda nikada neće morati provjeriti u praksi… Logično, za vlast ne vrijedi ono što vrijedi za oporbu, dakle – na vlasti nije lagodno!

No, sve to vrijedi za neke zemlje “dosadne demokracije”, dok u zemljama “turbulentne demokracije” vladaju nešto drugačija pravila.

Evo, recimo, u Hrvatskoj je lagodno biti na vlasti. Barem otkako ju je “uzjahala” Kukuriku koalicija.

Državni čelnici mogu obećavati, pa “zaboraviti” što su obećali, mogu ljudima najavljivati gore dane, stezanje remena… i nitko se na njih neće previše ljutiti. Građani tu i tamo malo gunđaju, ali kreatori javnosti, mediji, jednako državni i privatni, ne inzistiraju previše na takvim pojedinostima.

Još od Milke Planinc i njezina programa ekonomske stabilizacije, svi su premijeri i predsjednici puku poručivali: Strpite se još ove godine, već sljedeće će biti bolje. U Hrvatskoj danas, međutim, ljudi koji obnašaju odgovorne dužnosti, sa širokim osmjehom na licu, obećavaju da će dogodine biti – još gore!

Najnovije u nizu takvih “obećanja” u srijedu je dao ministar financija Slavko Linić. “Javni dug će se povećati za 5 posto i još će se teže živjet”, rekao je Linić, a kao posebnu “poslasticu” javnosti je servirao informaciju da će splitski Konstruktor, građevinska tvrtka s golemim međunarodnim referencama, otići u stečaj.

I ništa se posebno nije dogodilo. Mediji Linićevu istupu nisu posvetili ništa veću pažnju nego vremenskoj prognozi za sutra.

Kao što rekoh, građani će malo gunđati, kod sljedećeg ispitivanja javnog mnijenja anonimno će dati lošu ocjenu aktualnoj vladi, no mediji će se pobrinuti da rezultat ispitivanja na što nerazumljiviji način plasiraju javnosti. Tako je bilo sa zadnja dva CRO Demoskopa, redovna mjesečna istraživanja javnog mnijenja.

Kod onog prosinačkog, čiji rezultati se objavljuju u siječnju, mnogi od najutjecajnijih medija u prvi plan su istaknuli stajalište građana o zdravstvenim (i spolnom odgoju), a tek dio ih je konstirao da SDP-u pada potpora.

U veljači, pak, kada su objavljivali rezultate istraživanja u siječnju mnogi mediji, među njima i dva od tri najčitanija portala, najzanimljivijom su smatrali to što je prema tim istraživanju Tomislav Karamarko najomraženiji političar u zemlji. Zanimljivijim od činjenice da pada potpora vladajućoj koaliciji i da su građani njezin rad ocijenili najslabijom ocjenom do sada.

U zemlji koja ima takve medije zaista je lagodno biti na vlasti. Barem dok vlast čine kadrovi iz stranaka ljevice. Optika, naime, nije oduvijek bila takva. Kad je svojevremeno, potkraj 2008. tadašnji premijer Ivo Sanader sinikalcima na zatvorenom sastanku rekao “U banani smo!” javnost se itekako uzbunila… [Ivan Šabić]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*