Ministar Ostojić zabranio nacionalistički skup u Zagrebu

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić donio je odluku o zabrani održavanju dvaju skupova u organizaciji Hrvastke čiste stranke prava. Novinarima je izjavio da je prihvatio obrazloženje zagrebačke policije da su ciljevi okupljanja protivni zakonu o javnom okupljanju, budući da su na njemu trebale sudjelovati i osobe koje potiču na nasilje.

“Donio sam rješenje za oba okupljanja”, kazao je ministar Ostojić novinarima nakon današnje sjednice Vlade na kojoj je tu njegovu odluku iznio i premijer Zoran Milanović.

Ostojić je novinarima rekao kako je sutrašnji, prvi skup, zabranjen iz formalnih razloga jer je najavljena Međunarodna nacionalistička konferencija, kako je rekao, prerasla u okupljanje na javnom mjestu, a što nije na vrijeme prijavljeno.

Za mimohod, najavljivan za subotu, Ostojić je rekao da je prihvatio obrazloženje zagrebačke policije da su ciljevi tog javnog okupljanja protivni Zakonu o javnom okupljanju s obzirom, kako je rekao, da oni koji bi trebali doći potiču i na nasilje.

U Ostojićevom rješenju navodi se da je organizator u skupove uključio i sudionike i predstavnike profašističkih i nacionalističkih stranaka, organizacija i pokreta, kao i da postoje pozivi građanskih inicijativa koje pozivaju na prosvjed protiv skupa u organizaciji HČSP-a. Stoga, piše ministar u obrazloženju, “postoji utemeljena vjerojatnost da bi održavanje mirnog okupljanja i javnog prosvjeda uz sudjelovanje pripadnika navedenih profašističkih organizacija izazvalo uznemirenost kod većeg broja građana te dovelo do nasilja i ozbiljnijeg remećenja javnog reda i mira”.

Upitan očekuje li ipak, unatoč zabrani, dolazak pripadnika ekstremnih desnih stranaka, Ostojić je izjavio kako se to uvijek može dogoditi “ali upravo zato postoji policija da to riješi”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*