Ministarstvo traži istragu zbog 130 djece oboljele od raka u Dalmaciji

Ministarstvo zdravlja Hrvatske naložio je splitsko-dalmatinskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo da provede opsežno istraživanje u svezi informacije kako je na području Kaštela, Solina i Splita, kojima gravitira cementna i druga teška industrija na ovom području, u zadnjih deset godina zabilježeno je oko 130 slučajeva karcinoma kod djece.

Alarmantne brojke iznio je na posljednjoj sjednici kaštelanskog Gradskog vijeća Mihovil Biočić, dječji kirurg i bivši ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Split, ističući kako je do njih došao uvidom u registar onkoloških bolesti u splitskoj bolnici.

Alarmante brojke

»Ukoliko se dokaže da bilo tko, bilo koja tvrtka ima veze sa ovim zastrašujućim brojkama o oboljeloj djeci, onda nema dileme da takav izvor treba zatvoriti. Tada neće biti rasprave o radnim mjestima. Međutim, jednako tako moramo biti ozbiljni i odgovorni, te ne iznositi takve informacije u javnost, a da se o tomu nisu prethodno očitovali Ministarstvo zdravlja i Zavod za javno zdravstvo«, poručuje kaštelanski gradonačelnik, Josip Berket.

U Kaštelanskom zaljevu proteklih 50 godina sjatili su se brojni industrijski zagađivači. Među najvećima su zasigurno bili Adriachem, Željezara, Salonit i Dalmacijacement.

Trenutačno, na području cijelog Kaštelanskog zaljeva jedino je preostala cementara Cemex u koju Kaštelani već godinama upiru prst i pozivaju je na odgovornost za zagađenje. Predsjednik Cemexove uprave, Trpimir Renić, oštro odbacuje bilo kakvu odgovornost, ističući kako su sve emisije štetnih kemikalija, koje izlaze iz njihovih pogona daleko ispod zakonom dopuštenim razina.

»S obzirom da se Cemex Hrvatska stalno zalaže za provedbu svih relevantnih studija i njihovu otvorenu objavu u javnosti, sa svim pripadajućim znanstvenim objašnjenjima, Uprava je zatražila je hitni sastanak s ministrom zdravlja kako bi se utvrdilo što je sve moguće poduzeti za utvrđivanje istine i pravih činjenica.

Očekujemo od Ministarstva zdravlja, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije te Hrvatskog pedijatrijskog društva da nama kao zainteresiranoj strani te javnosti dostave podatke relevantnih studija i istraživanja. Kao odgovorna kompanija inzistirat ćemo na poduzimanju svih radnji koje mogu doprinijeti utvrđivanju istine te potpunom informiranju javnosti o svim nalazima«, stoji u priopćenju kojeg je potpisao Branko Mozara, Cemexov glasnogovornik.

Iz cementare poručuju kako je »žalostan pristup pojedinih medija ovoj temi, od samog sadržaja članaka do njihove opreme«.

Utjecaj radioaktivne šljake i azbesta

Na problem zagađenja u kaštelanskom bazenu Vjesnik je već upozoravao. Posebno na mogući utjecaj radioaktivne šljake i azbesta, koji još uvijek truju stanovnike Splita, Solina, Kaštela i Trogira.

Adriavinil i Salonit na području Splitsko-dalmatinske županije već su desetljećima svrstani na sami vrh top liste nacionalnih crnih ekoloških točaka. Njihova sanacija planirana je i provođena godinama, no njihov utjecaj na okoliš i ljudsko zdravlje još uvijek nije u potpunosti uklonjen.Radioaktivna šljaka je još uvijek na sto tisuća kvadrata površine između Marine Kaštela i nekadašnje tvornice Adraivinil. Taj je deponij, naime, nastao prije više od pola stoljeća, kao neuspješni pokušaj ondašnje SFRJ da načini nuklearnu bombu koji je u tu svrhu koristio i prostor Jugovinila za prikupljanje šljake. Od projekta poslije nije bilo ništa, samo je otrovni materijal ostao. Prema dostupnim informacijama, u tvornički krug nekadašnjeg Jugovinila, dovožena je šljaka iz termoelektrana Plomin i Rijeka, radioaktivna šljaka iz Tivta u Crnoj Gori te iz drugih krajeva bivše Jugoslavije. Na temelju mjerenja tijekom 1991. godine procijenjeno da naslage pepela i šljake sadrže oko 7,5 tona radionukleida U-238 i 55 kg radionukleida U 235. Osim U-238 i U-235 u naslagama pepela i šljake nalaze se stanovite količine radionukleida K-40, Ra-228. Ove procjene i podaci svrstavaju radioaktivni materijal odložen u Kaštelima u kategoriju niskoradioaktivnog otpada. Prekriven je slojem zemlje i šljunka te plastičnim folijama. Međutim, podaci o kvaliteti i debljini pokrova nisu dovoljno poznati.

Što se tiče azbestnog otpada, situacija se u protekloj godini popravila. Solinjani, odnosno Vranjičani su se uspjeli izboriti za zdraviji život. Mravinačka kava, u koju se desetljećima odlagao lomljeni azbestni odpad iz vranjičke tvornice azbestnih cijevi i ploča, Salonita, konačno je sanirana, kroz drugu fazu projekta sanacije. U postupku sanacije zbrinuto je 8000 metara kubičnih azbestno cementnog otpada te dehidriranog i stvrdnutog mulja iz kruga tvorniceSalonit u stečaju i na lokaciji Mravinačke kave. No, problem s azbestom nije zaustavljen zatvaranjem i saniranjem Salonita i Mravinačke kave. Salonitne cijevi i ploče desetljećima su bile vrlo «popularan» građevinski materijal, koji se unatoč stimulativnim oblicima besplatnog odvoženja i zbrinjavanja, još uvijek bez kontrole, lomi i odlaže u okoliš.

Tvornice Adriachem, odnsono Jugovinil i Salonit su propale i zatvorile svoja vrata. No, njihov otpad još uvijek je u moru Kaštelanskog zaljeva. More je, zahvaljujući projektu Eko – Kaštelanski zaljev znatno očišćeno, ali samo od fekalnog otpada. Ovaj opasni, koji sadrži teške i kancerogene metale i radioaktivne spojeve još je tu. Kaštelani, Splićani, Solinjani i Trogirani se u tom moru kupaju, u njemu izlovljavaju ribu i školjke koje jedu.

U deset godina 2000 oboljele djece

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo u proteklih 10 godina na području cijele Hrvatske od raka je obljelo više od 2.000 djece. Samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji oboljelo ih je 250.

U Udruzi djece oboljele od malignih bolesti Sanus kažu da je zaista povećan broj oboljele i umrle djece.

Izvor: Vjesnik, Zagreb

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*