Ministri vanjskih poslova EU: Novim vlastima BiH euro integracije trebaju biti prioritet

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije, u ponedjeljak 25. listopada, na sastanku Vijeća za vanjske poslove, usvojili su Zaključke o Zapadnom Balkanu

Vijeće je, kada je riječ o Bosni i Hercegovini, usvojilo sljedeće zaključke:

1. Vijeće je pozdravilo veći odziv birača i propisno provođenje općih izbora održanih 3. listopada u Bosni i Hercegovini, koji su, prema preliminarnoj ocjeni OSCE/ODIHR-a i njihove Međunarodne izborne promatračke misije, općenito provedeni u skladu s međunarodnim standardima.

2. Vijeće je još jednom istaklo svoju nedvosmislenu opredjeljenost za europsku perspektivu Bosne i Hercegovine. Vijeće je takođe još jednom potvrdilo svoju nedvosmislenu podršku teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine kao suverene i jedinstvene zemlje.

3. Petnaest godina nakon potpisivanja Daytonsko-Pariških mirovnih ugovora, građani Bosne i Hercegovine zaslužuju da njihova zemlja napravi iskorak, u kvalitativnom smislu, na putu europskih integracija.

4. Politički lideri se sada moraju konstruktivno uključiti u politički dijalog i formirati nova tijela vlasti koji će u samom središtu svojih programa imati aktivnosti vezane za približavanje Europskoj uniji.

5. Politički lideri imaju osnovnu odgovornost da postignu konkretan i očigledan napredak, uključujući i napredovanje na putu europskih integracija, i to učine  u duhu kompromisa i kolektivnog i konstruktivnog djelovanja, pri tome se suzdržavajući od korištenja retorike koje navodi na podjele i od provođenja aktivnosti koje bi mogle naštetiti interesima građana Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina je već pokazala da je sposobna ispuniti svoje obaveze ukoliko za to postoji politička volja. Europska unija je spremna da ponudi svoju pomoć za provođenje hitno potrebnih reformi, uključujući i pomoć putem svog budućeg značajnijeg prisustva u BiH. Bosna i Hercegovina ne može sebi dozvoliti da izgubi još vremena.

6. Još jednom ističući svoju podršku liberalizaciji viznog režima, na osnovu ispunjavanja svih kriterija, i podsjećajući na glasanje o ovom pitanju na nivou Europskog parlamenta, održano 7. listopada, Vijeće je istaklo svoju namjeru da 8. studenog donese odluku o liberalizaciji viznog režima za građane BiH.

7. Podsjećajući na svoje Zaključke od 25. sliječnja vezane za operaciju „Althea“, Vijeće je potvrdilo opredjeljenje Europske unije da nastavi provođenje svoje izvršne vojne uloge u cilju pružanja podrške naporima koje Bosna i Hercegovina poduzima kako bi održala postignuti nivo sigurnosti, u okviru obnovljenog mandata UN-a, kao i da, na temelju postignuća ostvarenih u okviru Operacije «Althea», nastavi s pružanjem podrške u cilju izgradnje institucija i provođenja obuke, bez korištenja izvršnog mandata, kako bi dala doprinos u procesu jačanja lokalne odgovornosti i sposobnosti. Vijeće se saglasilo da će redovno razmatrati odvijanje ove Operacije, uključujući i procjenjivanje stanja na osnovu situacije na terenu.“

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*