Ministrica kulture: Plakat nikoga ne vrijeđa, njegovo skidanje narušava umjetničku slobodu

Hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić danas je osudila skidanje plakata za predstavu “Fine mrtve djevojke” te ustvrdila da plakat nikoga ne vrijeđa.

U priopćenju poslanom iz Hrvatske narodne stranke, među ostali, stoji: “Plakat za predstavu ‘Fine mrtve djevojke’ i dalje bi trebao najavljivati tu predstavu u Gradu Zagrebu jer u 2013. godini, nakon razvoja i svega viđenoga u suvremenoj umjetnosti ne možemo reći da on na bilo koji način vrijeđa osjećaje vjernika. Upravo suprotno, postupkom skidanja plakata gradska i kazališna cenzura narušile su prostor umjetničkih sloboda.”

“Rasprava o ovoj temi govori o problemu koji imamo već 20-ak godina”, ističe članica Predsjedništva HNS-a i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, objašnjavajući dalje: “Imamo problem nerazumijevanja prema onima koji su drugačiji od većine, bilo da je riječ o religijskoj razini, bilo da je riječ o rodnoj razini, bilo da je riječ o bilo kakvom tipu marginaliziranja. Mi smo tip društva koji iznimno pruža otpor i želi sasvim baciti na marginu one koji su drugačiji. Zbog toga mislim da su ove predstave i ovakvi plakati itekako potrebni da nas nauče poštovati onoga tko je iz perspektive većine drugačiji.”

Autorska ekipa predstave, dizajner Vanja Cuculić, redatelj Dalibor Matanić, pisac Mate Matišić te glumci i glumice, prema njenim riječima zaslužuju svaku pohvalu.

“To su vrhunski hrvatski umjetnici i poigravati se s njihovim umjetničkim radom na ovaj način krajnje je neodgovorno”, zaključila je hrvatska ministrica kulture.

Oliver Frljić otkazao suradnju “Gavelli”

Zbog povlačenja plakata, redatelj predstave “Fine mrtve djevojke” obratio se otvorenim pismom upravi kazališta “Gavella”, ističući kako smatra nedopustivim i najgrubljim zadiranjem u slobodu umjetničkog izražavanja da se zbog javnih pritisaka jedne katoličke udruge i vjerskih portala te na izravnu intervenciju zagrebačkoga gradonačelnika uprava odlučila na takav potez.

Ova odluka znakovita je u kontekstu otvorenog rata koji trenutačno vode Katolička crkva i njezini različiti eksponenti protiv aktualne vlade i pokazuje nedostatak minimuma građanske hrabrosti da se pokaže da živimo u, barem nominalno, sekularnom društvu, smatra Frljić.

Stoga je i otkazao suradnju Kazalištu “Gavella”. Ove godine u “Gavelli” je trebao raditi dva projekta: “Zločin i kazna” po romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog te autorski projekt “Aleksandra Zec” o djevojčici srpske nacionalnosti koju je ubila Hrvatska vojska.

Suradnju otkazuje jer ne želi svojim radom dati legitimaciju kazalištu i upravi koji se tako lako povlače pod pritiscima te zato što zadiru u umjetnički integritet jedne predstave i njezinih autora. Nada se da će svoje projekte u skoro vrijeme ipak realizirati u nekom drugom teatru, uz punu podršku i povjerenje njegove uprave.

3 Comments

  1. Poštovana ministrice, niste li Vi ministrica svih građana Hrvatske? Imam osjećaj da brinete samo o manjinama. Nas vjernike itekako vrijeđa ovaj plakat, vrijeđa ono što je nama najsvetije, a Vas za to uopće nije briga. Znam da nas ne možete razumjeti i ne morate nas voljeti ali nas barem poštujte.

    • Jadni moj gašo.Nepismen kao i svaki ero.Sinn Fejn gašo i vjeruj u to još 20 godina.Zaista je jasno kako je nepismenost plodno tlo za politički diletantizam.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*