Mirku Kovaču pripao ovogodišnji Kiklop za životno djelo

Na ovogodišnjem 18. Sajmu knjiga u Istri nagradu Kiklop za prozno djelo godine dobio je Zoran Ferić za roman “Kalendar maja” u izdanju Profil knjige, dok je Kiklop za debitantsku knjigu godine uručen Ankici Tomić za knjigu “Naročito ljeti” u izdanju V.B.Z.-a iz Zagreba.

Na današnjoj svečanoj dodjeli nagrada u pulskom muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca Kiklop za pjesničku zbirku godine uručena je Branku Čegecu za zbirku “Pun mjesec u Istanbulu: lica, slojevi” u izdanju Meandarmedie.

Kiklop za urednika godine pripao je Ireni Lukšić iz Hrvatskog filološkog društva, a za knjigu eseja godine pripao je Viktoru Žmegaču za knjigu “Filozof igra nogomet: zapisi 2010-2011.” u izdanju Profil knjige.

Kiklop za publicističku knjigu godine dobio Jasen Boko za knjigu “Trgovima Odiseja. Kontroverzni putopis o lutanju grčkog junaka Jadranom” također u izdanju Profil knjige.Za znanstvenu knjigu godine Kiklop je pripao Antu Peterliću za knjigu “Iz povijesti hrvatske filmologije i filma” u izdanju Leykam internationala, a za slikovnicu godine Andrei Petrlik Huseinović za slikovnicu “Ljubav” u izdanju Kašmir prometa.

Nagradu Kiklop za knjigu godine za djecu i mladež osvojio je Zdenko Bašić za knjigu “Sjeverozapadni vjetar: o vilenjacima i elementarnim bićima sjeverozapadnog dijela Medvednice pa do Samoborskog kraja” u izdanju Planetopije.

Kiklop za knjigu inozemnog autora godine pripala je Umbertu Ecu za knjigu “Praško groblje” Mozaik knjige, za prijevod godine Sanji Lovrenčić za prijevod knjige Virginie Woolf “Kuća duhova i druge priče” u izdanju Malih zvona, dok je Kiklop za leksikografsko djelo godine pripao Antonijeli Bogutovac za “Leksikon Ruđera Boškovića” u izdanju Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.

Kiklop za životno djelo shodno odluci Upravnog odbora ove knjižne nagrade uručen je književniku i jednom od najsvestranijih pisaca s ovih prostora Mirku Kovaču, autoru više romana, novela, zbirki, pripovijedaka, eseja, TV drama i filmskih scenarija.

Ove godine Kiklop je dodijeljen za postignuća u knjižnoj produkciji nakladnika iz Republike Hrvatske u razdoblju od 1. rujna 2011. do 31. kolovoza ove godine namijenjenih prvenstveno knjižarskoj prodaji. Autorica statue Kiklop od prošle je godine pulska keramičarka Marina Orlić.

Svečanom dodjelom Kiklopa danas u Puli završava 18. Sa(n)jam knjige u Istri koji je ove godine okupio gotovo 200 književnika, publicista, esejista, prevoditelja i urednika u više od 70 programa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*