Mirna noć u Londonu, nasilje u drugim gradovima

U Londonu je noć s utorka na srijedu protekla prilično mirno, ponajprije zahvaljujući tisućama policajaca koji su stigli u britansku prijestolnicu da bi osigurali stabilnost nakon tri turbulentne noći, ali se zato nasilje rasplamsalo u drugim engleskim gradovima.

Na londonske ulice je poslano dodatnih 16.000 policajaca što je omogućilo uspostavu kontrole u gradu u kojem su neredi prvo i buknuli. Nažalost po engleske vlasti, izgrednici u drugim engleskim gradovima odlučili su kopirati svoje “suborce” iz metropole pa je nasilje preplavilo i ulice Manchestera, Salforda, Liverpoola, Wolverhamptona, Birminghama i Leicestera.

Najnemirnije je bilo u Manchesteru gdje su velike skupine mladića pljačkale trgovine, razbijale izloge i obračunavale se s policijom. Burno je bilo i na ulicama obližnjeg grada Salforda gdje su izgrednici palili zgrade i bacali opeke na policiju, a nastradao je i kamerman BBC-ja. U ta dva grada ukupno je uhićeno 108 osoba.

U Liverpoolu su pobunjenici zapalili nekoliko automobila, uključujući i policijski, a njih dvjestotinjak je ostalo posvećeno cilju pravljenja što veće materijalne štete. Policija je uhitila pedesetak ljudi, piše BBC.

A policija je pokrenula istragu o ubojstvu nakon što su trojica pješaka noćas u Birminghamu pregažena automobilom, poslije čega je vozač pobjegao s mjesta nesreće. Sva trojica su preminuli, a policija je ubrzo pronašla inkriminirani automobil i uhitila sumnjivca.

Još nije poznato je li njihova smrt na nekakav način povezana s izgredima, ali se pretpostavlja da su poginuli muškarci baš bili izašli iz džamije te krenuli u patrolu kako bi zaštitili svoju zajednicu od nereda, piše BBC.

Pred bolnicom u koju su prevezeni ubrzo se skupilo oko 200 Azijata iz njihove zajednice, a policija je morala blokirati ulaz. “Policija je pokrenula istragu o ubojstvu i uhitila jednog čovjeka vezano uz incident. Pronašli smo i automobil kojim je zločin počinjen te ga poslali na forenzičku obradu”, kazao je policijski glasnogovornik.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*