Miroslav Tuđman potvrdio da će razgovarati s Karadžićevim savjetnikom

Bivši šef Hrvatske izvještajne službe (HIS) Miroslav Tuđman potvrdio je u petak da će razgovarati s pravnim savjetnikom Radovana Karadžića Peterom Robinsonom u ponedjeljak u Zagrebu, ali je istaknuo da je na taj razgovor prisiljen obvezujućim nalogom Haaškog suda.

“Ja sam tražio da se ponašaju po zakonu, da to (razgovor) bude u službenim prostorijama predstavnika hrvatske vlade s obzirom na to da nisam htio pristati na taj razgovor nego moram razgovarati pod subpoenom”, rekao je Tuđman u izjavi za Hinu.

Haaški sud je u srpnju izdao Miroslavu Tuđmanu obvezujući nalog, odnosno subpoenu, za razgovor sa zastupnicima Karadžićeve obrane koja smatra da je on, kao nekadašnji šef HIS-a, znao za isporuke oružja Bošnjacima tijekom rata u BiH. ICTY tereti Karadžića, bivšeg vođu bosanskih Srba, za genocid i druge ratne zločine počinjene od 1992. do 1995. godine u BiH.

Tuđman je izjavio da ga je vlada oslobodila čuvanja državne tajne, ali ne u potpunosti. “Isto tako je sa službene strane skinuta obveza čuvanja državne tajne, ali samo za određeni broj pitanja, četiri-pet pitanja koja oni meni mogu postaviti.”

Tuđman nije rekao u koliko sati niti gdje će se održati razgovor. ICTY je početkom listopada potvrdio da je primio obavijest Karadžića kako će njegov pravni savjetnik s Tuđmanom razgovarati u prostorijama Ministarstva pravosuđa u Zagrebu. U ministarstvu pravosuđa nisu mogli potvrditi da će se razgovor održati u njihovim prostorijama

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*