Mirovine bez pokrića: Otkriveno više od 2100 lažnih ratnih zapovjednika Armije BiH i HVO-a!

Kroz proces revizije braniteljske populacije koju provodi Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata otkriveno je ukupno 2160 vojnih povoljnih mirovina po činu koje su nelegalne i koje su ostvarene na temelju izjava tek dvaju svjedoka bez materijalne dokumentacije, doznajemo Dnevni list u tom ministarstva te od predstavnika braniteljskih udruga.

Resorni ministar Zukan Helez za Dnevni list većim dijelom potvrdio ovu informaciju kazavši kako je do sada već izvedeno iz prava oko tisuću pripadnika Armije BiH i HVO-a koji su navodno bili zapovjednici u ratu, a koji su se mirovina dočepali samo na temelju izjava te time uvelike opteretili federalni proračun.

“Do sada smo riješili oko tisuću predmeta kod kojih su timovi na terenu utvrdili da se radi o nelegalnim rješenjima, ali još treba pričekati formalnosti kako bi se radilo o pravomoćnim odlukama”, izjavio je Helez.

Po njegovim riječima, rješava se još oko tisuću predmeta povoljnih vojnih mirovina ostvarenih na osnovi navodnog čina i zapovjedne uloge u ratu i kod kojih je također utvrđena nezakonitost.

Ministar je pojasnio kako se često događa da se u samo jednom gradu otkrije po 100 do 200 predmeta koji su u startu sumnjivi jer je nemoguće da jedan manji grad od primjerice 5.000 stanovnika ima stotinu zapovjednika različitih činova.

Takvi primjeri pokazuju da su se mirovine po zapovjednoj odgovornosti dijelile olako, no neka mjesta, poput Usore, pokazuju da nije sve crno. U Usori, gdje je tijekom rata bilo prilično teško stanje, postoje tek četiri povoljne mirovine po zapovjednoj odgovornosti.

No, zato se Sarajevo i Mostar u dosadašnjoj reviziji pokazuju kao dosta problematični gradovi. Prilikom pregledavanja velikog broja predmeta utvrđeni su određeni obrasci koji pokazuju na koji se način dolazilo do povoljne mirovine.

Tako se često koristio termin isturenog zapovjednog mjesta (IZM) te su primijećeni isti potpisi dvoje ljudi koje su davali izjave većem broju lažnih zapovjednika.

Ivan Jurčević, predsjednik Udruge umirovljenika i demobiliziranih branitelja HVO-a, također je potvrdio kako se radi o više od 2100 “divljih” mirovina, od čega pak njih 960 otpada, a ostatak od 1200 čine pripadnici Armije BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*