Mirsad Kebo otkrio Amerikancima kako je Tihić izvrijeđao Čovića

Mirsad Kebo cinkario je svog šefa, predsjednika SDA Sulejmana Tihića Amerikancima, otkrivaju dokumenti koje je objavilo Wikileaks, piše Dnevni avaz. Kebo je tada bio zamjenik predsjednika Federacije, a s Amerikancima je razgovarao krajem 2009. i otkrio im nimalo lijepo ljudsko i političko ponašanje svog šefa.

Između ostaloga, prenio im je da je, na jednom sastanku predsjednika SDA i HDZ-a BiH, prenio je Kebo, Tihić je izvrijeđao predsjednika HDZ-a Dragana Čovića. “Kebo nam je kazao da je Tihić, nakon što je osigurao podršku od znatno manjeg HDZ-a 1990 i Hrvatske stranke prava (HSP) za svoje buduće političke aktivnosti, napustio ovaj sastanak odlučan pokazati zube Čoviću”, stoji u jednoj bilješci koju je obvjavio Wikileaks.

Nakon ovog sastanka Tihić je dao naređenje tadašnjem federalnom premijeru Mustafi Mujezinoviću da za upražnjene pozicije u FBiH predloži kandidate “koji nisu po Čovićevom ukusu”, što je dodatno zaoštrilo političku situaciju i unijelo razdor u vladajuću koaliciju u FBiH.

Inače, znatan broj bilješki koje su nastajale u prethodne dvije godine bavi se upravo lošim odnosima SDA i HDZ-a, koji su tada činili okosnicu vlasti u Federaciji, kao i time kako je tu situaciju koristio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

“Sve veća pukotina u odnosima Tihića i Čovića poslužila je Dodikovim ciljevima da razjedini Bošnjake i Hrvate, što će, kako se on nada, pojačati njegovu tezu da je RS bolji entitet”, stoji u jednom od dokumenata u kojem se također ističe da su Tihić i Čović jedva komunicirali, piše Dnevni avaz.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*