Mirsad Salkić, pripadnik OS BiH, uhićen na granici Hrvatske i Srbije

Pripadnik Oružanih snaga BiH, starješina voda Mirsad Salkić (39) uhićen je 12. lipnja pri ulasku u Srbiju, odnosno na granici između Republike Hrvatske i Republike Srbije, na graničnom prijelazu Ilok – Bačka Palanka. Bivšeg pripadnika Armije Republike BiH i aktivni pripadnik Oružanih snaga BiH kao zapovjednika voda uhitli su srbijanski graničari. Salkić je uhićen na osnovu tjeralice koju je, kako FTV neslužbeno doznaje, raspisala Hrvatska, i to zbog, navodno, ratnog zločina počinjenog u toj zemlji.

Ured predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića ocijenio je potpuno bespravnim uhićenje pripadnika Oružanih snaga BiH Mirsada Salkića od srbijanskih graničara, smatrajući to nastavkom nasilja srbijanskog pravosuđa nad građanima BiH, te ističe da ovakvo ponašanje Srbije predstavlja ključnu prepreku za normalizaciju odnosa između dvije zemlje.

Iako je uhićen još u subotu 12. lipnja, Salkića nisu obavijestile o njegovom pravu da ostvari kontakt s konzularnim predstavnicima BiH, kao i činjenicom da je Veleposlanstvo BiH u Beogradu tek jučer obaviještena o ovom uhićenju.

Veleposlanstvo je još sinoć zatražila pristup Salkiću koji Srbija tada nije odobrila, ali su se dužnosnici jutros uputili u beogradski zatvor i uspjeli ostvariti kontakt s ovim bh. državljaninom.

Kako navodi Silajdžićev ured, Salkiću je osiguran branitelj po službenoj dužnosti, a bit će saslušan u četvrtak.

U kontaktu s tijelima Republike Hrvatske, Silajdžićev ured je obaviješten da, suprotno medijskim tvrdnjama, za Salkićem nije raspisana potjernica od Republike Hrvatske, te da on nije predmet istrage u toj zemlji.

Protiv Salkića je, naime, zagrebačko Vojno tužiteljstvo tadašnje SFRJ još 1991. godine podiglo optužnicu za navodnu “krađu oružja i borbenih sredstava,“ odnosno “osam pištolja i dviju automatskih pušaka.“ Tu optužnicu je reaktiviralo 2005. godine Okružno tužiteljstvo u Beogradu i Salkić je uhićen po potjernici koje su raspisale srbijanske vlasti na osnovu te optužnice.

Izvor: Bljesak.info

1 Comment

  1. jesteli vi ljudi normalni odnosno srbi jeste li ikako normalni pustite toga covjeka na miru da zivi svoj zivot nikome nikada nebi ucinio nista nazao zato ga pustite na miru…………………..

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*