Mjesec hrvatske knjige: 2.000 programa u oko 240 knjižnica i drugih ustanova

Mjesec hrvatske knjige, kojim se promiče čitanje kao jedna od temeljnih društvenih vrijednosti, obilježava se od danas do 15. studenoga. U oko 240 knjižnica i drugih ustanova diljem Hrvatske organizira se dvije tisuće programa.

Ove je godine središnja tema posvećena Europskoj godini aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti. Osim što ističe ljepotu čitanja, Mjesec knjige upozorava i na probleme s kojima se susreću knjižničari i izdavači, na nedostatak sredstava za nabavu knjižnične građe, PDV na knjigu i sve manji broj naslova. Mjesec knjige sažima sve ono što knjižnice rade cijelu godinu.

Manifestacija se otvara danas u Čakovcu, kada će se objaviti rezultati natječaja Ministarstva kulture za najbolja ostvarenja romanesknog stvaralaštva za 2011.

Iz bogatog programa treba izdvojiti otvorenje proširene i novouređene Gradske knjižnice u Malom Lošinju. Na Dan hrvatskih knjižnica Hrvatsko knjižničarsko društvo proglasit će prvi put knjižnicu godine, u NSK će se pokušati srušiti Guinnessov rekord u izradi piramide od više od dvadeset tisuća knjiga, a u Samoboru će se održati znanstveni skup o Hilarionu Gašparotiju.

Uz radionice na kojima će, među ostalim, podučavati umirovljenike novim tehnologijama, učiti djecu kukičati, peći starinske kolače te izraditi kućice za ptice, organizirat će se i međugeneracijsko pikulanje. Provodit će se različite akcije, primjerice besplatan upis blizanaca, prvašića, vrtićkih grupa i korisnika domova umirovljenika, zatim oprost zakasnine te upis novih članova rođenih u mjesecu knjige.

Kao i prethodnih godine, organiziran je on-line nacionalni kviz za poticanje čitanja, ovaj put pod naslovom “Ove su knjige nagrađene, provjeri zašto!”, na kojemu će se odgovarati na pitanja o trima književnim uspješnicama – “One misle da smo male” Julijane Matanović i Anke Dorić, “Zeleni pas” Nade Mihelčić i “Imaš fejs?” Jasminke Tihi-Stepanić.

Pobjednici kviza bit će proglašeni na Interliberu, koji će se održati od 13. do 18. studenoga. Ondje će se i zatvoriti ovogodišnji Mjesec knjige.

Program manifestacije možete pročitati ovdje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*