Mladić i Šešelj heroji: Sporni transparenti na skupu na kojem su Srbi komemorirali svoje ratne žrtve

Samo dan nakon što je u Memorijalnom centru Potočari obilježena 16. obljetnica genocida u Srebrenici, i bosanski Srbi su komemorirali svoje žrtve na području istočne Bosne. Tako je na Vojničkom groblju u Bratuncu danas odana pošta i služen parastos za, kako je navedeno, 3.267 poginulih srpskih civila i vojnika iz srednjeg Podrinja i Birča tijekom posljednjeg rata u BiH.

Prethodno su članovi obitelji stradalih i predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) posjetili sela Biljači, Sase i groblje na Zalazju. Obraćajući se okupljenima na Vojničkom groblju u Bratuncu, predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da zločini nad Srbima moraju biti procesuirani. Dodik se, inače, nije pojavio na jučerašnjoj komemoraciji u Srebrenici.
Pažnju javnosti izazvao je i incident kada su dužnosnici Srpske radikalne stranke danas su na vojničkom groblju u Bratuncu razvili zastave s likovima Vojislava Ssešelja i Ratka Mladića, pa su ih policajci koji su osiguravali skup zamolili da se udalje.

Naime, poslije parastosa, kojem je prisustvovao i predsjednik RS Milorad Dodik, dužnosnik SRS Nemanja Šarović razvio je ogromnu zastavu s likom Ratka Mladića, a Božidar Delić zastavu s likom Vojislava Šešelja.
Na obje zastave pisalo je “srpski junak”.

Radikali su to učinili poslije parastosa, nakon što je delegacija njihove stranke položila vijence na spomenik od oko 2.000 ljudi, a ubrzo su se iz njihovih ruku zavijorile zastave sa likovima haških optuženika.
Policija je reagirala i pomjerila ih iz prostora spomen groblja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*