Mladić izbačen iz haaške sudnice: Optuženi zločinac žali se da mu sud “ne da disati”

Sudac Alphonse Orie naložio je u ponedjeljak osiguranju da izvede optuženog ratnog zločinca Ratka Mladića iz sudnice, tijekom saslušanja o izjašnjavanju o krivnji pred Međunarodnim kaznenim sudom za ratne zločine počinjene na teritoriju bivše Jugoslavije (ICTY) u Den Haagu, Nizozemska.

Prethodno se Mladić u više navrata oglušio o upozorenja sudca Oriea o poštivanju pravila vođenja postupka. Nakon udaljavanja bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba iz sudnice, nastavljeno je čitanje točaka optužnice i na osnovu Pravilnika o postupku i dokazima sudac je konstatirao da se optuženi izjašnjava da nije kriv.

Uz pratnju djelatnika osiguranja, Mladić je po izlasku iz sudnice, povišenim tonom rekao: “Vi niste sud, šta ste vi… ne date mi da dišem”, a ročište je nakon ovoga prekinuto za javnost.

Mladićevo pojavljivanje u haaškoj sudnici putem TV prijenosa na velikom ekranu postavljenom ispred BBI centra pratilo je nekoliko stotina Sarajlija koji su se u samom središtu glavnog bosanskohercegovačkog grada počeli već iza 9 sati okuppljati na prosvjedu pod nazivom “Svi smo mi svjedoci”.

Inače, do Mladićevog odstranjivanja iz sudnice došlo je nakon što se ovaj optuženi ratni zločinac, koji se suočava i s najtežim optužbama, onim za genocid, u više navrata oglušio na upozorenja sudca Oriea, i rekao kako neće dalje slušati suđenje bez svojih odvjetnika.

Naime, na pitanje sudca Oriea je li sposoban izjasniti se o krivnji, Mladić je prethodno odgovorio: “Bez odvjetnika koje zahtjevam ne želim ništa govoriti”

– Ako se okrivljeni ne izjasni o krivici na prvom i na ponovljenom ročištu, sud ovakav postupak shvata kao da se okrivljeni izjasnio da nije kriv, pojasnio je sudac, te namjeravao nastaviti s ročištem čitanjem točaka optužnice, međutim Mladićje nastavio s upadicama, nakon čega je ponovo opomenut da će ukoliko to ne prestane činiti, biti odstranjen sa suđenja.

Prethodno, Mladić je dobio riječ i pozvan da objasni situaciju vezanu za imenovanje odvjetnika koji će ga braniti: “Gospodine Orie ne želim, tražim da na suđenju budu prisutna dva odvjetnika, Miloš Šaljić i Aleksandar Mazjajev. Želim da se ova odvjetnika pojave, da se upoznamo i napravimo strategiju moje obrane. Molim da mi produžite vrijeme za izjašnjavanje, koliko vi smatrate da mi možete dati, recimo mjesec dana, jer želim da se upoznam sa svojim odvjetnicima”, kazao je Mladić, no sudac Orie je odbio ovaj zahtjev.

Na samom početku ročišta, Aleksandar Aleksić, branitelj po službenoj dužnosti zatražio je novo odlaganje izjašnjavanja o krivici :

“Od posljednjeg pojavljivanja Mladića u sudu, posjetio sam ga deset puta, a u petak, posljednji put kada sam Mladića posjetio, on mi je rekao da se ne želi danas pojaviti u sudnici. Danas kada sam ga vidio ovdje on sa mnom nije želio razgovarati, te je zahtjevao od mene da danas ne prisustvujem suđenju.”

Sud je odbio ovaj zahtjev kao i odlazakAleksića iz sudnice uz obrazloženje da smjernice odvjetniku ne daje klijent već sud.

Kapa

Mladić je na samompočetku zamoljen od strane glavnog sudca da prije svega skine kapu, te ga više puta zamolio da prestane komunicirati s publikom u glariji, nakon čega je ročište i zvanično započelo.

– Ja neću da vas podcjenjujem. Slabije čujem na lijevo uho, a dajte mi šapku, hladno mi je po glavi. Ja hoću da normalno komuniciram, a vi hoćete da mi nametnete nehumane uvjete, rekao je Mladić nakon što je dobio priliku govoriti.

Podsjetimo, na prvom pojavljivanju pred sudom, 3. lipnja, Mladić je optužbe ocijenio monstruoznim i tražio da mu se odobri više od mjesec dana da se upozna s navodima optužnice.

Mladić je uhićen 26. svibnja u Srbiji, a 31. svibnja je izručen ICTY-u.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*