Mladić izručen Haškom tribunalu

Haški optuženik Ratko Mladić izručen je danas Haškom tribunalu čime je Srbija ispunila svoju obvezu, priopćila je u utorak novinarima ministrica pravde Srbije Snežana Malović.

Malović je kazala da je u 15 sati potpisala nalog za izručenje Mladića.

– Izvođenje Mladića pred lice pravde je satisfakcija za žrtve i njihove obitelji i istovremeno je čin pomirenja u području, kazala je Malović. Ona je poručila da Srbija neće biti utočište onima koji su činili ratne zločine, niti onima koji se bave organiziranim kriminalom.

– Predajom Mladića rad na tom predmetu nije završen, rekla je ona i izrazila očekivanje da će se utvrditi tko mu je pomagao u skrivanju i zašto je Srbija trošila enormna sredstva tragajući za njim.

Ranije danas, Kazneno izvanpretresno vijeće Odjeljenja za ratne zločine u Beogradu odbilo je kao neosnovanu žalbu branitelja Ratka Mladića i potvrdilo rješenje o ispunjenosti uvjeta za Mladićevo izručenje Haškom tribunalu, potvrdila je glasnogovornica suda Dušica Ristić. Tom odlukom rješenje o izručenju je postalo pravosnažno i proslijeđeno je na potvrdu ministrici pravde Snežani Malović.

Transport Ratka Mladića u Hag izveli su pripadnici policije pod jakim mjerama osiguranja.

Inače, Ratko Mladić posjetio je jutros grob svoje kćerke Ane na Topčiderskom groblju u Beogradu, u pratnji jakih snaga sigurnosti, poslije čega je vraćen u pritvorsku jedinicu specijalnog suda, izjavio je Tanjugu zamjenik tužitelja za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić.

Vekarić je podsjetio da su se tužiteljevo i sud naglasili s Mladićevom molbom i da su nadležne službe procijenile sigurnost te akcije i provele je u ranim jutarnjim satima. Mladićeva kćerka tragično je nastradala 1994. godine, a on je prvog dana poslije uhićenja izrazio želju da posjeti njezin grob.

U Banjoj Luci je danas održan prosvjedni skup u organizaciji Boračke organizacije Republike Srpske (BORS), na kojem je oko 10.000 ljudi dalo podršku optuženom ratnom zločincu Ratku Mladiću. Održavanje mitinga podržao je i predsjednik RS Milorad Dodik, a BORS je odlučio Mladića proglasiti “herojem odbrambeno-otadžbinskog rata”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*