Mladić prvi put pred sudom: Ne želi da mu se čita optužnica

Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba general Ratko Mladić pojavio se u sudnici Haaškoga suda na svom prvom pojavljivanju na kojem bi se trebao izjasniti o optužnici koja ga tereti za genocid i zločine protiv čovječnosti u BiH.

Ročište vodi nizozemski sudac Alphons Orie. Beogradski mediji u četvrtak su izvijestili kako će Mladić tražiti odgodu za svoje izjašnjavanje o optužnici.

Pravila Haaškoga suda omogućavaju optuženom da se o krivnji po optužnici izjasni u roku od 30 dana od prvog pojavljivanja pred sudom, a ukoliko to ne učini po isteku toga roka sud evidentira u ime optuženika da se izjasnio da se ne osjeća krivim.

Tajništvo Haaškog suda imenovalo je srbijanskog odvjetnika Aleksandra Aleksića za pravnog zastupnika Mladića na njegovu prvom pojavljivanju pred sudskim vijećem. Aleksić će zastupati Mladića na prvom pojavljivanju pred sudskim vijećem u petak i u drugim situacijama sve dok se ne imenuje stalni odvjetnik.

Mladić je uhićen 26. svibnja nakon 16 godina bijega, a u utorak navečer izručen je i smješten u pritvorsku jedinicu u Scheveningenu.

Protiv Ratka Mladića, ratnog zapovjednika vojske bosanskih Srba prva haaška optužnica podignuta je 25. srpnja 1995. godine za genocid i zločine u BiH a nakon toga i za genocid u Srebrenici.

Mladića je u petak u sudnici pridržavalo dvoje stražara i govorio je otežano dok je davao osobne podatke.

“Budite strpljivi sa mnom. Ja sam teško bolestan čovjek i treba mi duže vrijeme da shvatim što mi se govori. U teškom sam stanju bio kad sam uhićen. Doživio sam stres”, govorio je Mladić, nakon čega ga je predsjedavajući sudac Alphons Orie prekinuo u izlaganju, pojasnivši mu da će kasnije imati vremena izreći sve što namjerava.

Mladić je iskoristio pravo da mu se na ovom pojavljivanju ne čita optužnica, pa je sudac Orie, radi informiranja javnosti, pročitao skraćeni oblik optužnice.

Sudac Orie pitao je Mladića je li primio kopiju optužnice na svom jeziku, objašnjavajući mu da je dobio tri fascikla. Mladić je rekao da je dobio fascikle, ali da nije upoznat s onime što u njima piše, jer ih nije čitao, tako da nije upoznat sa optužnicom.

Mladićev odvjetnik Aleksandar Aleksić rekao je sucu da je upoznao Mladića sa optužnicom i da je uvjeren da je on shvatio njenu suštinu. Mladić je međutim, rekao da “ne želi da mu se optužnica pročita ni u jednom slovu, ni u jednoj rečenici”.

Sudac Orie mu je odgovorio da će, prema pravilima suda i radi informiranja javnosti, optužnica ipak biti pročitana, te je pročitao skraćeni oblik optužnice u 11 točaka.

Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba optužbe za genocid i smaknuća tisuća ljudi saslušao je pribrano i smireno, bez iskazivanja ikakvih emocija.

“Želim živjeti i doživjeti slobodu. Ja i ovakav kakav sam, bolestan, branim svoj narod i slobodu, a ne Ratka Mladića. Ne želim da me stražari vode kao slijepca, ja sam general i cijeli me svijet poznaje kao takvog. Hodat ću koliko mogu, a kada ne mogu dalje, zamolit ću da me pridrže…”, još je jednom Mladić započeo svoje izlaganje koje je odstupalo od teme zbog koje je pred sudom.

Sudac Orie ubrzo ga je prekinuo: “Pred ovim sudom branite Ratka Mladića, a ne narod. Optužnica imenom i prezimenom tereti Ratka Mladića i vi ovdje branite sebe, a ne narod”, poručio mu je sudac Orie i time zaključio današnje saslušanje.

Nova sjednica zakazana je za 4. srpnja 2011., kada će Mladić imati drugu prigodu za izjašnjavanje o optužnici. Ukoliko to ne učini ni tada, sud će u ime optuženika evidentirati da se izjasnio da se ne osjeća krivim.

Izrugivanje žrtvama

Prvo optuženikovo pojavljivanje u galeriji za posjetitelje, uz brojne novinare, pratile su i predstavnice nekoliko udruga iz Bosne i Hercegovine, koje okupljaju obitelji žrtava. “Ubojico, krvniče, monstrume”, moglo se čuti nakon što se Mladić pohvalio da ga cijeli svijet poznaje.

Predsjednica Pokreta “Majke enklave Srebrenica i Žepa” Munira Subašić, koja je u Srebrenici izgubila gotovo cijelu obitelj, rekla je okupljenim novinarima kako je iz njegova ponašanja jasno da se uopće ne kaje i da se zapravo ruga žrtvama.

Mladić je, dok je sudac Orie čitao sažetak optužnice, u nekoliko navrata odmahivao glavom pokazujući da se ne slaže s onim što čuje, nekoliko se puta podrugljivo nasmijao dok se spominjalo odvajanje žena i djece od muškaraca u Srebrenici, a odobravajuće je kimao glavom kad je sudac za njega rekao da je u to vrijeme bio najmoćnija osoba među bosanskim Srbima.

“Svojim je smijehom pokazao da se nije pokajao, to je smijanje žrtvama u lice”, izjavila je Munira Subašić, koja kaže da je u trenutku kad je ugledala Mladića, ponovo počela proživljavati sav užas koji je doživjela prije 16 godina u Srebrenici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*