Mladićeve bilješke dokaz protiv Karadžića i Šešelja

Haaško tužiteljstvo namjerava dnevničke bilješke Ratka Mladića uvesti u dodatni dokazni materijal na suđenju lideru Vojislavu Šešelju, proizlazi iz podneska koji je danas objavljen u Haagu. Tužteljstvo je od raspravnog vijeća zatražilo da mu se omogući da zahtjev preda do 16. umjesto do 1. lipnja ove godine, javio je dopisnik Srne iz Haga. Mladićeve bilježnice, pronađene u stanu njegove supruge Bosiljke u Beogradu, Tužiteljstvo je od srbijanske vlade dobilo 11. svibnja i već su ponuđene na uvrštavanje u dokaze na suđenju Radovanu Karadžiću, Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, te na suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.
Na suđenju Vojislavu Šešelju, koji je optužen za progone nesrpskog stanovništva sa područja BiH, Hrvatske i Vojvodine, raspravno vijeće treba donijeti odluku hoće li biti saslušana još dva svjedoka, a administrativna rasprava je zakazana za 14. lipnja. Ako vijeće prihvati da se Mladićeve bilježnice uvedu u spise u ovom predmetu, produžit će se i dokazni postupak optužbe. “Iako prepisivanje i prijevod bilježnica nisu završeni, obavljene analize ukazuju da je Mladićev materijal autentičan i na prvi pogled se može reći da sadrži materijal koji ima dokaznu vrijednost i u ovom predmetu”, stoji u podnesku Tužiteljstva.
Precizira se da su u tim materijalima, među ostalim, bilješke sa sastanka od 7. svibnja 1992., kome su nazočili Mladić i Momčilo Krajišnik, a na kome su “precizirani strateški ciljevi”, zatim sa sastanka od 9. svibnja 1992., na kome je “sudionik potvrdio da general Momčilo Perišić `razara` Mostar”. U bilješci od 14. svibnja 1992. kaže se da su najveći dio BiH zauzele paravojne formacije koje treba “razoružati i, ako pružaju otpor, likvidirati”.
Haškom tužiteljstvu predano je 18 Mladićevih bilježnica, odnosno oko 3 500 rukom pisanih stranica, u kojima su bilješke iz razdoblja od lipnja 1991. do studenog 1996.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*