Mladićeve bilješke dokaz protiv Praljka i Petkovića

Haaškog tužiteljstvo objavilo je dijelove ratnih bilješki bivšeg zapovjednika srpskih snaga u BiH Ratka Mladića koje su, kako tvrdi Tužiteljstvo, relevantne za proces protiv bivših hrvatskih dužnosnika Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića koji se vodi pred ovim sudom.
Praljak i Petković optuženi su pred, zajedno s drugim liderima bh Hrvata, za zločine nad Bošnjacima 1993. – 1994. a Tužiteljstvo je sudu predložilo da Mladićeve bilješke iz ratnih dnevnika uvrsti u dokaze protiv njih.
Tužiteljstvo je priložio skenirane stranice dnevnika u kojima Mladić opisuje sastanke i pregovore na kojima su Slobodan Milošević i Franjo Tuđman “nudili” su bosanske muslimane jedan drugome, a nijedan ih nije htio.
U bilješkama sa sastanka s Miloševićem, 8. srpnja 1993. u Beogradu, Mladić citira predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića: “Pomoći Hrvatima da bi se prisilili muslimani za podjelu Bosne”. U istom zapisu, Mladić navodi i Miloševićeve riječi: “Muslimanima nuditi prihvatljive opcije… a na ratištu im ruinirati pozicije. Ne bih ja išao na presijecanje muslimana na dvije autonomije. Mi smo ih sve nudili Hrvatima, a Tuđman je rekao: Uzmite ih vi”.
U Mladićevim bilješkama opisuju se i pregovori vojnih i političkih lidera bh. Srba i Hrvata na štetu muslimana. Na sastanku u Pečuhu, u mađarskoj, 5. listopada 1992., s “delegacijom Hrvatske”, Mladić zapisuje riječi Slobodana Praljka, kojeg naziva “zamjenikom ministra obrane Hrvatske”, da je hrvatski cilj “Banovina iz 1939., ako to ne – nastavljamo rat”.
“Treba razmijeniti stanovništvo, iseliti Hrvate iz Vojvodine”, rekao je, prema Mladićevim bilješkama, Praljak tijekom razgovora u kojem je postignut dogovor o primirju Hrvata i Srba u BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*