Mladićevi dnevnici: Milošević rekao “Muslimane pustiti da pregaze Hrvate”

Sarajevski tjednik “Slobodna Bosna” nastavila je objavljivati dijelove ratnih dnevnika optuženog ratnog zločinca i najpoznatijeg haškog bjegunca Ratkla Mladića. Ovi zapisi bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba koriste se kao dokazni materijal u postupcima pred Tribunalom u Den Haagu.

Prenosimo dio zapisa koji se odnose na planove srpskog vrha o zauzimanju Sarajeva, te o suradnji srpskih i hrvatskih snaga.

Sarajevo – ključ rata

Slobodan Milošević je pozvao političko i vojno rukovodstvo Republike Srpske na brifing 13. prosinca 1993. godine u Beogradu. Sa srbijanske strane prisutni su bili i general Momčilo Perišić, načelnik Generalštaba VJ, Jovica Stanišić, načelnik DB-a Srbije, i Zoran Sokolović, savezni ministar MUP-a. Milošević je tražio da se detaljno razradi operacija opsade Sarajeva za koju je stavio na raspolaganje i snage Vojske Jugoslavije.

Odmah na početku sastanka Jovica Stanišić je kazao da je sastanak zakazan na inicijativu Srbije, prvenstveno kako bi se razmotrilo na koji način Srbija sve može pomoći Republici Srpskoj.

Radovan Karadžić je odmah uzeo riječ: «Ide se kraju konflikta. Ovo je za nas najpovoljniji trenutak za završetak rata. Držimo 75 posto  teritorija i kontroliramo vitalne dijelove teritorija. Nismo realizirali nešto u dolini Neretve i izlaz na more što bi mogli da učinimo političkim putem. Mi moramo vratiti dio teritorija jer Međunarodna zajednica neće prihvatiti da 31 posto Srba drži 75 posto teritorije. Osmjehuje nam se ujedinjenje sa Srbijom.  Naši strategijski ciljevi su da se odvojimo od muslimana i Hrvata, da Drina ne bude granica, da ovladamo dijelom doline Neretve, također nam je bitan izlazak na more i da imamo svoj dio Sarajeva. Sarajevo je prioritet i ključ rata. U Sarajevu će pokušati da se razmahne islamska kultura. Važna nam je i dolina rijeke Prače. Važna je radi veze sa Srbijom. U Sarajevu moramo uzeti neke kote koje će osigurati naš prodor. Posebno je važna Žuč, radi osiguranja kompleksa tvornica, a Rajlovac će biti campus našeg  univerziteta. Možemo biti prisiljeni da potpišemo mir. Mojmilo je također važna točka za Sarajevo«.
Momčilo Perišić je iznio svoje viđenje  kako jedinice Vojske Jugoslavije mogu pomoći u akciji osvajanja Sarajeva: «Trebamo tri brigade  pozvati 35 dana ranije i gotove brigade su od 200 do 400 ljudi koji odslužuju vojni rok u prosincu. Možemo vam pomoći u trofejnom oružju. Za sve tri vojske treba dati 3,5 milijardi dolara, a može se osigurati 840 milijuna dolara. Kako da motiviramo ljude sa ovog prostora, a vojne obveznike sa tog prostora koji su ovdje dezerteri? Nemamo zakonskog uporišta da ih vraćamo tamo. Zadaci se nerealni i u kratkom roku, ne mogu se izvršiti…»

Milošević je presjekao Perišića: «Vojne obveznike tražite, mi ćemo vam ih policijom isporučiti».

Momčilo Krajišnik se nadovezao: «Podjednako su nam važni Prača i Sarajevo. Dobro je provocirati desnu  stranu Goražda jer je to za nas od strateškog značaja. Sada crtamo mapu u Sarajevu i oba su objekta veoma bitna. Vazduhpolovni zavod Orao u Rajlovacu košta tri milijarde dolara».

Pregaziti Hrvate u Središnjoj Bosni

Slobodan Milošević je imao svoj plan: «Prvo bi trebalo realizirati ovo u dolini rijeke Prače. Treba dobro razraditi operaciju Sarajevo. Također treba neutralizirati propagandu oko Sarajeva. Muslimane pustiti da pregaze Hrvate kod Viteza, Busovače, Gornjeg Vakufa, kao i Kiseljaka i Kreševa. General Perišić će dati sve što ne ugrožava borbenu gotovost jedinica ovdje. Daću vam 500 tona goriva iz državnih rezervi za ovu operaciju. Ako može i 100 tona benzina.»

Mladić bilježi da je na sastanku odobreno 30 tenkova T-34, topova ZIS, granata za ZIS i B-1.

Prlić: Muslimani, zajednički neprijatelj

O suradnji hrvatskog i srbijanskog rukovodstva tokom rata u BiH svjedoči i sastanak održan 3. veljače 1994. godine u Njivicama kod Herceg Novog gdje su se Karadžićem i Mladićem našli Jadranko Prlić, premijer Herceg-Bosne, general Ante Roso, zapovjednik HVO-a, i Mate Boban, predsjednik Herceg-Bosne.

Prlić je istaknuo da su Srbima i Hrvatima muslimani zajednički neprijatelj.
«Postoji dva-tri načina da muslimane suzbijemo. Prvo, vojno, lomiti im kičmu. Trebaju vojni zapovjednici to govoriti i kod Brčkog i Usore. Drugo, potrebno je napraviti udar na legitimitet BiH, jer svijet priznaje Aliju Izetbegovića i njegovu vladu. Da idemo na Fikreta Abdića ili onaj legitimitet starog predsjedništva. Privredno išli smo sa kompenzacijama  i mogli bi nešto sada pustiti, ići na diskretnost i iskrenost. Svi će priznati svršeni čin».

Momčilo Krajišnik nije krio svoje oduševljenje Prlićevim planovima: »Sviđa mi se da se uspostavio jedan vid povjerenja među nama. Sviđa mi se razmišljanje kako slomiti legalitet Alije Izetbegovića i njegove vlade…»

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*